Právě vysíláme

Dvě nejuznávanější stránky fanoušků HARRYHO POTTERA odsoudily transfobní názory J. K. ROWLING!

4. července 2020 12:10
Dvě nejuznávanější stránky fanoušků HARRYHO POTTERA odsoudily transfobní názory J. K. ROWLING!

MuggleNet a The Leaky Cauldron, dvě z největších a nejuznávanějších komunit fanoušků Harryho Pottera, vydaly společné prohlášení na podporu transgenderů a vyhranily se proti transfobním komentářům autorky série J. K. Rowling na jejích webových stránkách a Twitteru.

Spisovatelka se minulý měsíc dostala pod palbu kritiky pro řadu transfobních tweetů. Kvůli kontroverzním prohlášením Rowling mnoho lidí na sociálních sítích odsoudilo. Patřily k nim i herecké hvězdy Harryho Pottera Daniel Radcliffe a Fantastických zvířat Eddie Redmayne.

Organizace pro práva LGBTQ GLAAD vyzvala organizace přidružené k Rowling, aby odsoudily její anti-transgenderové názory. Spisovatelka na zmíněné aktivity reagovala rozsáhlou esejí na svých webových stránkách, ve které popsala své zkušenosti se sexuálním napadením. Celé její prohlášení najdete níže.

„Ačkoliv je obtížné mluvit proti někomu, jehož práci jsme tak dlouho obdivovali, bylo by špatné nepoužívat naše platformy k tomu, abychom potlačili újmu, kterou způsobila,“ uvádí komunity weby MuggleNet a The Leaky Cauldron v prohlášení. „Náš postoj je pevný: transgender ženy jsou ženy. Transgender muži jsou muži. Non-binární lidé jsou non-binární. Intersexové existují a neměli by být nuceni žít v binárním systému. V těchto komunitách stojíme s fanoušky Harryho Pottera, a protože neuznáváme názory JKR na transgender lidi, musíme odmítnout její přesvědčení.“ 

Weby dále oznámily, že v budoucnu budou označovat autorku hashtagem #JKR. Označení fanouškům umožní snadno ignorovat nebo blokovat tento hashtag a zabránit tak tomu, aby se příspěvky o autorce zobrazovaly na jejích sociálních platformách.

MuggleNet vznikl již v roce 1999 a získal více než 305 000 sledujících na Twitteru a 753 000 sledujících na FacebookuLeaky Cauldron byl vytvořen v roce 2000 a má přes 150 000 sledujících na Twitteru a 236 000 na Facebooku.

J.K. Rowling Writes about Her Reasons for Speaking out on Sex and Gender Issues

Zdroj: Variety, J. K. Rowling

Články, které by tě mohly zajímat