Právě vysíláme

Ekologové vytáhli 40 tun plastového odpadu z TICHÉHO OCEÁNU

2. července 2019 13:10
Ekologové vytáhli 40 tun plastového odpadu z TICHÉHO OCEÁNU

Ekologům a mořským biologům se v rámci náročné kampaně podařilo uklidit až 40 tun plastového odpadu z prostoru, kterému přezdívají Velká tichomořská odpadková skvrna. Celkový úklid oceánu tím ovšem zdaleka nekončí.

Dobrý začátek

Americká skupina Ocean Voyages Institute tvrdí, že se jednalo o dosud nejrozsáhlejší ekologický projekt v oblasti Velké tichomořské odpadkové skvrny. Ekologové a mořští biologové z Tichého oceánu vyndali plastové tašky, PET láhve, dětské hračky a rybářskou síť, jíž vážila celkem pět tun.

Co hodlají nyní ekologové s obdrženými odpadky udělat? Podle Ocean Voyages Institute bude 1,5 tuny darována Havajské univerzitě, kde se využije k výrobě ozdob a uměleckých děl. Zbytek se údajně předělá a udělá se z něj palivo.

Obrovská síť

Ekologové z moře vytáhli obrovskou rybářskou síť

Stačilo to?

Stručně řečeno: Ne. Zdaleka ne. Nezisková organizace The Ocean Cleanup tvrdí, že se aktuálně ve Velké tichomořské odpadkové skvrně nachází až 80 000 tun plastu. Zdaleka jsme tedy neodklidili největší část odpadků v této oblasti. Projekt Ocean Voyage Institute představuje nadějný začátek, ale podle expertů jako Sir David Attenborough musíme pomoci i my, a to tím, že omezíme naší každodenní spotřebu plastu.

Česká republika sice nemá přístup k moři, ovšem i my můžeme zahrát důležitou roli ve zlepšení stavu oceánů a řek. Vědci totiž odhadují, že řeky do našich oceánů vlévají mezi 1,15 milionu a 2,41 milionu tun plastového odpadu každý rok. Problém s plastovým odpadem v oceánech se týká nás všech.

Záběr z Velké tichomořské odpadkové skvrny

Záběr z Velké tichomořské odpadkové skvrny

Zdroj: CNN, Instagram, The Ocean Clean Up, Atlas of Marine Protection, Ocean Voyages Institute

Články, které by tě mohly zajímat