Právě vysíláme

Elitní piloti se svými letouny omylem navštívili festival jódlování! Prý měli špatnou navigaci

9. července 2019 15:10
Elitní piloti se svými letouny omylem navštívili festival jódlování! Prý měli špatnou navigaci

Piloti švýcarské akrobatické skupiny Patrouille Suisse zažili o víkendu pěkný trapas. Místo toho, aby dorazili na slavnostní výročí smrti jednoho z nejznámějších švýcarských pilotů, vystupovali před diváky na nedalekém festivalu jódlování! Prý měli zastaralou navigaci a spletli si místa.

Nemilý omyl

Představení elitních švýcarských akrobatických pilotů se původně mělo konat v regionu Langenbruck. Tam se pořádala slavnostní akce na počest stoletého výročí úmrtí švýcarského pilota Oskara Bidera, jemuž se jako prvnímu muži v historii podařilo dvakrát přeletět Alpy. Piloti ovšem lehce zabloudili a místo toho se ocitli nad festivalem jódlování v nedalekém Mümliswil-Ramiswilu, aniž by o tom věděli!

Muž stojící před replikou letadla, se kterým Oskar Bider dvakrát přeletěl Alpy

Muž stojící před replikou letadla, se kterým Oskar Bider dvakrát přeletěl Alpy

Ačkoliv byli milovníci jódlování z představení nadšeni, šéfové skupiny Patrouille Suisse jejich radost nesdíleli. Mluvčí skupiny se za chybu hluboce omluvil a přiznal, že ji způsobila vadná navigace letadel modelů Tiger F5, jenž piloti v tu dobu používali. Letouni tohoto typu prý nemají naprogramované moderní navigační systémy. Švýcaři totiž před několika lety v referendu rozhodli, že se letadla Tiger F5 mají nadále používat, navzdory svým problémům. Je tedy zcela možné, že se podobná chyba může v budoucnosti opakovat!

Tomu říkáme celkem trapas! Snad si na to příště dají švýcarští piloti větší pozor.

Zdroj: CNN, The Guardian, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat