Právě vysíláme

Elitní šachoví hráči prý během turnaje spálí až 6 000 kalorií denně!

29. září 2019 12:10
Elitní šachoví hráči prý během turnaje spálí až 6 000 kalorií denně!

Ono se říká: „Nechcete běhat, tak běžte hrát šachy!“ Podle nového výzkumu od sportovního serveru ESPN jsou šachy ovšem mnohem fyzicky náročnějším sportem, než se původně zdálo. Jeden elitní šachový hráč dokonce přiznal, že během jednoho turnaje shodil 7 kg!

Za všechno může stres

Výzkum serveru ESPN odhalil, že někteří hráči šachu reagují na stres během turnaje úplně stejně, jako elitní sportovci v jiných sportech. Hráči šachu se během náročného turnaje potkají s vyšší frekvencí dýchání a vysokým krevním tlakem. Díky těmto příznakům hráči často nespí, nestravují se pravidelně a jejich váha jde rapidně dolů. Světová dvojka v žebříčku šachových hráčů Fabiano Caruana přiznal, že během intenzivních turnajů shodí až 7 kg!

Příprava elitních šachových hráčů se dnes pochopitelně prudce liší od stereotypu, že šachy jsou sportem pro lenochy. Magnus Carlsen, jenž je uřadujícím mistrem světa ve hře na šachy, dokonce zaměstnává olympijské kondiční trenéry, aby mu pomohli s přípravou na velké turnaje! Norský mág pravidelně běhá, chodí do posilovny a plave.

Uřadující mistr světa v šachu, Nor Magnus Carlsen

Uřadující mistr světa v šachu, Nor Magnus Carlsen

Zdá se, že moderní elitní šachoví hráči se řídí podle mantry: zdravé tělo, zdravá mysl.

Zdroj: Men’s Health, ESPN, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat