Právě vysíláme

ELON MUSK je v pořádném maléru! Ředitel Tesly musí zaplatit pokutu 20 milionů dolarů kvůli jednomu tweetu

1. října 2018 12:10
ELON MUSK je v pořádném maléru! Ředitel Tesly musí zaplatit pokutu 20 milionů dolarů kvůli jednomu tweetu

Elonu Muskovi se bortí kariéra. Slavný americký výrobce elektrických aut a generální ředitel společnosti Tesla musí zaplatit tučnou pokutu odejít z jedné ze svých vrcholných funkcí.

Elon Musk se dohodl na urovnání s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) kvůli tweetu z počátku srpna, ve kterém informoval o možném stažení podniku z burzy. Tesla i Musk podle urovnání každý zaplatí 20 milionů dolarů (443,5 milionu Kč) a Musk musí odstoupit z funkce předsedy správní rady, zůstane však generálním ředitelem.

Co se vlastně stalo?

Musk na počátku srpna překvapil finanční trhy, když na twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a za každou akcii podniku by nabídl 420 dolarů. Jednalo se samozřejmě o referenci známou všem uživatelům marihuany, neboť číslo 420 je označení Světového dnu marihuany (20. dubna nebo-li 4/20), svátku, který se slaví hlavně ve Spojených Státech, ale jeho obliba roste i jinde po světě. Musk svůj tweet později dementoval.

SEC ve čtvrtek podala žalobu, ve které uvedla, že výrok o převzetí Tesly a stažení akcií neměl žádný skutečný podklad, byl nepravdivý a zavádějící a vedl k chaosu na burze a poškodil investory.

Musk nyní musí odstoupit z funkce předsedy správní rady Tesly do 45 dní a nemůže být znovu zvolen do této funkce v příštích třech letech.

Tesla Model S P100D

Zdroj: ČTK

Skladatelé filmové hudby, jejichž jména asi neznáte, tvorbu ano

Články, které by tě mohly zajímat