Právě vysíláme

Elon Musk šokuje: Na videu ukazuje, jak opice s jeho čipem v mozku ovládá videohru jen pomocí mysli

10. dubna 2021 11:13
Elon Musk šokuje: Na videu ukazuje, jak opice s jeho čipem v mozku ovládá videohru jen pomocí mysli

Neuvěřitelné video bylo na YouTube nahráno teprve v pátek a za necelý den získalo téměř čtyři miliony zhlédnutí.

Neuralink je společnost založená Elonem Muskem, která se specializuje na rozvoj nejmodernějších mikročipů určených pro lidský mozek. Elon Musk již několikrát v minulosti veřejně mluvil o tom, že čip, na kterém pracuje, se mu úspěšně podařilo otestovat na opicích a na prezentaci v roce 2019 se pochlubil tím, že vytvořil čip, který „umožňuje opici kontrolovat počítač jen skrze její mysl.“

Až nyní ale veřejně představil důkaz – video, které ukazuje, jak makak jménem Pager ovládá videohru jen pomocí své mysli.

Pagerovi byl čip voperován do mozku před šesti týdny. Ve videu níže vidíme, jak Pager nejdříve ovládá videohru pomocí joysticku. Pokaždé, když se mu podaří dostat kuličku do oranžového čtverce, z kovové trubičky dostane trochu banánového smoothie.

Zatímco Pager používá joystick, Neuralink čip nahrává jeho mozkovou aktivitu a data posílá do počítače, který analyzuje, co jeho mozek dělá, když makak joystick ovládá. Následně je joystick od videohry odpojen (všimněte si, že od něj nevede žádný kabel) ale Pager hru stále ovládá – tentokrát pomocí signálů z jeho mozku přenášených Neuralink čipem.

Elon Musk se už dříve nechal slyšet, že technologie, na které Neuralink pracuje, by mohla dovolit paralyzovaným lidem ovládat například umělé končetiny. Ve tweetu, který Musk napsal ve čtvrtek, se nechal slyšet, že první čip z dílny jeho společnosti umožní nehybným lidem používat chytré telefony.

 

Podívejte se na první video ukazující, že Muskův čip skutečně umožňuje opici ovládat hru jen pomocí jeho mysli:

 

Zdroj: www.businessinsider.com, Instagram, Twitter

Články, které by tě mohly zajímat