Právě vysíláme

Experiment ve Španělsku: Rockový koncert si užívalo 5 000 lidí v rouškách

28. března 2021 13:10
Experiment ve Španělsku: Rockový koncert si užívalo 5 000 lidí v rouškách

Koncert v dnešní době? Ano, opravdu je to možné. Několik tisíc lidí ve Španělsku si užilo rockovou muziku pod širým nebem.

Na 5 000 fanoušků rockové hudby muselo podstoupit rychlotest na Covid – 19, aby se mohli zúčastnit dnešního živého koncertu v Barceloně. Pokud se akce ukáže jako úspěšná, mohla by ukázat cestu z koronavirové krize pro celou hudební branži ve Španělsku i dalších zemích.

Večerní vyprodané vystoupení indie rockové skupiny Love Of Lesbian si podle odhadů přišlo do kryté haly Palau Sant Jordi poslechnout 5 000 lidí, kteří nemuseli dodržovat pravidla rozestupů. Povinné jsou kromě negativního testu pouze respirátory.

„(Tento koncert) je o vzrušení z toho vyjít si ven, užívat si kultury a tancovat ve víceméně bezpečném prostředí,“ řekl 47letý učitel Sebastian ve chvíli, kdy se před hudebním vystoupením nechával testovat na Covid – 19. „Budeme tancovat a mít se skvěle.“

Pilotní koncert, který schválily zdravotnické úřady, poslouží jako zkouška toho, zda se podobné akce budou moci opět začít konat. „Bude bezpečnější být v Palau Sant Jordi než chodit po ulici,“ řekl jeden z organizátorů Jordi Herreruela.

Zdravotníci s kompletním ochranným vybavením před koncertem prováděli antigenní testy na třech místech katalánské metropole. Výsledek přišel testovaným po deseti až 15 minutách prostřednictvím mobilní aplikace. V sobotu v poledne, kdy byla otestována asi polovina účastníků koncertu, testy odhalily tři případy koronaviru, řekl dohlížející lékař Josep Maria Libre. Nakažení se akce zúčastnit nesměli a bylo jim vráceno vstupné, které zahrnovalo jak samotný test, tak i respirátor.

„Lidé perfektně pochopili opatření, která jsme přijali,“ řekl jiný z organizátorů Dani Poveda. „Je to velmi zodpovědné obecenstvo (…) Víme, že všichni budou na tento koncert nahlížet jako na případný vzor pro to, jak pokročit v boji s pandemií, která způsobila tolik škod jak našemu odvětví, tak mnoha dalším.“

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat