Právě vysíláme

FACEBOOK nasbíral 1,5 milionu emailových adres, aniž by na to získal povolení! Jak se to stalo?

19. dubna 2019 14:10
FACEBOOK nasbíral 1,5 milionu emailových adres, aniž by na to získal povolení! Jak se to stalo?

Sociální síť Facebook má problém: firma od roku 2016 nechtěně uložila zhruba 1,5 milionu emailových adres kvůli chybě v přihlašovacím procesu pro nové uživatele. Mluvčí Facebooku tvrdí, že společnost o chybě doteď nevěděla a nyní se snaží situaci napravit.

Velký omyl

Populární sociální síť dřív nabídl novým uživatelům možnost propojit svoje emailové kontakty s profilem na Facebooku. Firma tak chtěla zákazníkům zpřístupnit svoje blízké kontakty i na Facebooku. Před třemi lety s touto vlastností nebyl problém – Facebook tehdy jasně psal, že dojde ke zpracování emailových adres, které jim uživatelé nabídnou. V roce 2016 ale sociální síť provedla několik změn týkajících se přihlašovacího procesu a text o sdílení emailových adres se na jejich stránkách už nezobrazil.

Počítač s emaily

Během následujících tří let tak noví uživatelé Facebooku občas nechtěně přidávali svoje emailové kontakty, aniž by věděli, že je Facebook zpracovává. Firma, kterou založil Mark Zuckerberg v roce 2004, uznala, že si této chyby všimla až letos v dubnu. Facebook údajně data nyní maže.

Jaký to bude mít na firmu vliv?

Někteří experti na kybernetickou bezpečnost tvrdí, že by tento skandál mohl mít pro Facebook podobný dopad, jako nedávná kauza s firmou Cambridge Analytica. Bezpečnostní složky ve Spojených státech se případem zatím nezabývají. Zpráva o zpracování emailových adres ovšem představuje další těžkou ránu pro Facebook a může se stát, že to na firmu bude mít podobné následky jako již zmíněný incident s Cambridge Analytica.

Zdroj: CNN, Business Insider, Instagram, Shutterstock, Twitter

Články, které by tě mohly zajímat