Právě vysíláme

Facebook zmrazí politické reklamy před volbami prezidenta Spojených států

6. září 2020 9:10
Facebook zmrazí politické reklamy před volbami prezidenta Spojených států

Generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg potvrdil, že populární sociální síť zmrazí politické reklamy týden před volbami prezidenta Spojených států. Chce tak zabránit šířením falešných zpráv a konspiračních teorií.

Časy se mění

Zuckerberg v dlouhém příspěvku uvedl, že Facebook nepovolí politické reklamy, konspirační teorie týkající se Covidu-19 či příspěvky, které se radují z vítězství před oficiálním sčítáním výsledků. Mladý podnikatel se zřejmě chce poučit od roku 2016, kdy Facebook čelil podezření ze šíření desinformací a falešných zpráv týkající se volebních kandidátů. „K těmto volbám se nebudeme chovat tak, jako normálně,“ přiznal zakladatel vlivné sociální sítě ve svém příspěvku.

Zuckerberg rovněž přiznal, že tímto krokem chce zabránit možným nepokojům, které výsledky voleb můžou způsobit. „Naše země (Spojené státy) je hodně rozdělená,“ uvedl.

Kritici tohoto rozhodnutí ovšem upozorňují na to, že Facebook schválí aktivitu starších politických reklam. Podle nich jde jen o chytré marketingové rozhodnutí, nikoliv o snahu skutečně chránit demokratické hodnoty.

Zdroj: BBC, Facebook, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat