Právě vysíláme

Fotbalová legenda je po smrti. Diego Maradona zemřel na infarkt

25. listopadu 2020 17:56
Fotbalová legenda je po smrti. Diego Maradona zemřel na infarkt

Fotbalový svět zasáhla smutná zpráva. Zemřel jeden z nejlepších a zároveň nejkontroverznějších fotbalistů historie Diego Maradona.

Argentinský deník Clarín uvedl, že mistr světa z roku 1986 dnes utrpěl srdeční zástavu. Bylo mu šedesát let. „Byl to nejlepší hráč moji generace a pravděpodobně nejlepší hráč všech dob. Po požehnaném, ale neklidném životě doufejme, že konečně najde nějakou útěchu v rukou Božích,“ napsal slavný anglický útočník Gary Lineker, Maradonův protihráč ze semifinále Mistrovství světa 1986. V roce 2004 byl Argentinec zařazen mezi 125 nejlepších žijících fotbalistů. Byl i trenérem argentinské fotbalové reprezentace.

Osobní život slavného fotbalisty byl jako na houpačce. Maradona byl několik let závislý na kokainu a pohyboval se ve zločineckém podsvětí. Přezdívalo se mu Boží ruka.

Maradona v posledních týdnech bojoval s vážnými zdravotními problémy. Začátkem listopadu se musel podrobit náhlé operaci kvůli krvácení do mozku a po propuštění z nemocnice před dvěma týdny měl nastoupit odvykací kúru kvůli dlouhodobé závislosti na alkoholu.

 

„Božský Diego“ předváděl s míčem neskutečné kousky, vymýšlel báječné přihrávky a střílel krásné góly. Ten ze čtvrtfinále MS 1986 proti Anglii, při němž podsaditý fotbalista malého vzrůstu během šedesátimetrového sóla obešel šest hráčů soupeře, si dokonce vysloužil přídomek gól století.

Zdroj: ČTK, BBC

Články, které by tě mohly zajímat