Právě vysíláme

Fotíte si rádi selfie? Tak zpozorněte! Výzkum ukázal, kolik lidí ve světě už při focení selfíček zemřelo a proč

4. října 2018 14:10
Fotíte si rádi selfie? Tak zpozorněte! Výzkum ukázal, kolik lidí ve světě už při focení selfíček zemřelo a proč

Vědci z Celoindického institutu lékařských věd v Dillí přišli se zajímavou studií. Analyzovali články v médiích o tragických nehodách spojených s pořizováním selfíček v období od října 2011 do listopadu 2017 a zjistili, kolik přesně lidí při této činnosti zemřelo a proč.

Podle amerického deníku The Washington Post vědci ve studii uvedli, že při pořizování selfie zahynulo v celém světě v uplynulých šesti letech 259 lidí, z toho nejvíce v Indii, Rusku, Spojených státech a Pákistánu.

Nejčastější příčinou „selfie úmrtí“ bylo utopení, po něm následovaly dopravní nehody, například při focení s přijíždějícím vlakem, a pády z výšek. K dalším příčinám patřily útoky zvířat, postřelení a zasažení elektrickým proudem.

„Až budete stát na okraji malebného útesu nebo na vrcholu vodopádu, dejte si pozor na cvaknutí rychlého selfíčka. Mohla by to být poslední věc, kterou v životě uděláte,“ komentoval to americký deník.

Skutečný počet úmrtí spojených se selfie snímky může být podle vedoucího vědeckého týmu Bansala dokonce ještě vyšší než zmíněných 259, neboť ne všechna taková neštěstí byla patrně zdokumentována.

Co se letošní bilance týče, v květnu v Indii zahynul muž, který se pokoušel vyfotit se zraněným medvědem. Šelma ho ovšem roztrhala. Minulý měsíc ve Spojených státech zase spadl izraelský turista ze skály v Yosemitském národním parku, když se snažil vyfotit se s vodopádem.

Jak se říká: všeho s mírou. Ani při honbě za nejlepšími snímky nezapomeňte prostě používat zdravý rozum.

Zdroj: ČTK

Sestry Papinovy se vzbouřily snobům a šíleně je zamordovaly

Články, které by tě mohly zajímat