Právě vysíláme

Francouz chce přeplout Atlantik zcela neobvyklým způsobem! Co plánuje a jaké jsou jeho šance na úspěch?

27. prosince 2018 12:10
Francouz chce přeplout Atlantik zcela neobvyklým způsobem! Co plánuje a jaké jsou jeho šance na úspěch?

Jednasedmdesátiletý Jean-Jacques Savin se pustil do pořádného dobrodružství. Bývalý francouzský výsadkář hodlá přeplout Atlantský oceán, a to zcela neortodoxním způsobem. Podaří se Savinovi dosáhnout svého cíle?

Napříč Atlantikem v sudu

Dobrodruh Savin chce za tři měsíce přeplout Atlantský oceán v sudu! Cestu dlouhou 4 500 km mezi Kanárskými ostrovy a Karibikem tak zdolá jen pomocí mořských proudů.

Jean-Jacques Savin a jeho sud

Účelem plavby je pomoct vědcům a mořským biologům odhalit tajemství mořských proudů a jejich chování. Savin bude za sebou pravidelně nechávat malé odznaky, které vědci budou moci monitorovat. Francouz chce také zkoumat, jak dlouhé setrvání v osamělém prostředí ovlivňuje lidské chování.

Savinův sud se na první pohled zdá primitivní, ale opakem je pravdou. Uvnitř sudu se skrývá malá kuchyň, postel, solární panel a spodní okénko, odkud může dobrodruh koukat na ryby. Podle Savina je jeho sud navíc schopný si poradit s nátlakem vln a odolá i útoku od kosatek.

Předpokládaný vývoj Savinovy cesty za leden (Janvier), únor (Février) a březen (Mars)

Celá akce Savina stála 60 000 Euro. Francouz měl ale štěstí: většinu této částky nasbíral díky veřejné sbírce na internetu. Sedmdesátník oficiálně zahájil plavbu ve středu a od té doby posílá svým fanouškům vzkazy skrz Facebook. Zatím se vše zdá být v pořádku, ale do konce plavby ještě zbývá hodně dlouho!

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zdroj: BBC, Le Monde, Facebook, France 24, TESA: Traversée de l’Atlantique en Tonneau

Kocour vlezl do dárku a omylem byl odeslán přes půl světa

Články, které by tě mohly zajímat