Právě vysíláme

Francouzská firma vyrobila kompostovatelné roušky: Z čeho jsou vyrobené a kolik stojí?

16. září 2020 9:10
Francouzská firma vyrobila kompostovatelné roušky: Z čeho jsou vyrobené a kolik stojí?

Francouzská firma Geochanvre představila unikátní novinku: kompostovatelné roušky! Chce tak zamezit počtu vyhozených jednorázových roušek.

Lepší pro planetu

Nová rouška od společnosti Geochanvre je vyrobena z kukuřice a z konopných vláken. Vynálezci tvrdí, že rouška je úplně kompostovatelná a že rozhodně neohrozí přírodní ekosystémy tak, jako jednorázové plastové roušky. Firma, která sídlí u francouzského města Lézinnes, prodává roušky v balíčkách po 400, 350, 250 či 50 roušek. Jednotlivé ceny jsou k vidění na oficiálních webových stránkách firmy.

Podle serveru Unilad se těchto „ekologických roušek“ prodalo už zhruba 1,5 milionu! Největší zájem je o ně prý v Evropě a Kanadě.

Akademický žurnál Environmental Science And Technology tvrdí, že se po celém světě spotřebuje až 129 miliard jednorázových roušek. Přírodovědci už v minulosti upozornili na negativní dopad, který obrovské množství vyhozených jednorázových roušek má na přírodní ekosystémy po celé planetě. Snad nový typ roušek pomůže tuto smutnou situaci zlepšit!

Zdroj: Unilad, Geochanvre.fr, Instagram, Reuters

Články, které by tě mohly zajímat