Právě vysíláme

Gigi Hadid je palestinského původu. Nyní okomentovala válečný konflikt s Izraelem

12. října 2023 12:17
Gigi Hadid je palestinského původu. Nyní okomentovala válečný konflikt s Izraelem

Gigi Hadid se vyjádřila k útokům Hamásu v Izraeli. Slavná modelka je palestinského původu, a tak je velmi zajímavé vidět její pohled na celý konflikt.

Gigi i její sestra Bella jsou dcerami palestinského podnikatele Anwara Hadida. Současná situace se tedy modelek jistě velmi dotýká. Mladší Bella Hadid se v minulosti vždy postavila na stranu Palestiny a zúčastnila se i několika protestních akcí, které vyzívaly ke svobodě Palestiny.

Nyní své vyjádření podala blondýnka Gigi. „Hluboce soucítím s palestinským utrpením. Přestože mám ale sny a naděje pro palestinský lid, žádné z nich nezahrnují ubližování Židům. V myšlenkách jsem se všemi, které tato neospravedlnitelná tragédie zasáhla, každý den, kdy tento konflikt připravuje o život nevinné lidi – z nichž příliš mnoho je dětí. Hluboce soucítím s palestinským utrpením a životem pod okupací, láme mi to srdce. Je to zodpovědnost, kterou nesu každý den,“ napsala Gigi na instagram a dodala, že i ona má židovské přátele vůči kterým cítí strach a zodpovědnost: „I když mám sny a naděje pro palestinský lid, nic z toho nezahrnuje ubližování Židům. Terorizování nevinných lidí není v souladu s hnutím za svobodnou Palestinu a nedělá mu vůbec dobrou službu.“

„Ve hře je mnoho osobních a oprávněných pocitů, ale každý člověk si zaslouží základní práva, lidské zacházení a bezpečí, bez ohledu na jeho národnost, náboženství, etnickou příslušnost nebo místo, kde se narodil. Vím, že má slova nikdy nebudou stačit a nezahojí hluboké rány tolika lidí, ale modlím se za bezpečí nevinných životů,“ zakončila svůj text. Její sestra Bella se doposud k situaci nevyjádřila.

V sobotu 7. října začal neplánovaný útok palestinské teroristické skupiny Hamás na Pásmo Gazy. Izraelská armáda zahájila odvetné akce a vysoký počet obětí z řad civilistů je na obou stranách. Přes 250 mladých lidí bylo zabito na izraelském hudebním festivalu. Řada lidí byla unesena a mnoho rodin nemá o svých blízkých stále žádnou zprávu.

Články, které by tě mohly zajímat