Právě vysíláme

Google, Facebook, Twitter i YouTube: Ruská státní média už nedostanou ani halíř z reklamy

27. února 2022 11:47
Google, Facebook, Twitter i YouTube: Ruská státní média už nedostanou ani halíř z reklamy

Společnost Google začala bránit ruským médiím financovaným státem, aby získávaly prostředky z reklam umisťovaných na jejich webových stránkách, v aplikacích a na platformě YouTube, uvedla agentura Reuters s odkazem na vyjádření internetové firmy.

Rozhodnutí se vztahuje mimo jiné na ruskou televizi RT (Russia Today). K podobnému kroku se po ruské invazi na Ukrajinu v sobotu rozhodla například společnost Meta Platforms, majitel facebooku.

Google upřesnil, že bude bránit ruským státním médiím v tom, aby používaly jeho reklamní technologii ke generování příjmů na jejich vlastních stránkách a v aplikacích. Média kromě toho už nebudou mít možnost kupovat reklamu prostřednictvím nástroje Google Tools a umisťovat reklamu na platformách internetové společnosti, jako je její vyhledávač nebo emailová služba Gmail.

K banu se přidal taky YouTube, když v sobotu zakázal mediální společnosti RT a dalším kanálům, z nichž některé jsou spojeny s protiruskými sankcemi, aby dostávaly peníze z videí umisťovaných na jejich platformách. YouTube, který patří pod společnost Google, z velké části kontroluje umisťování reklamy.

K podobnému kroku přistoupil také Twitter, který přestal zcela zobrazovat reklamy ruských médií a ve velkém maže ruské dezinformační příspěvky. Prohlášení společnosti citoval FOX Bussiness: „Kontrolujeme tweety, abychom odhalili případnou manipulaci a podnikáme opatření proti obsahu, který zkresluje nebo prezentuje nepravdivé informace týkající se konfliktu na Ukrajině.“

Zdroj: ČTK, Twitter

Články, které by tě mohly zajímat