Právě vysíláme

GRETA THUNBERG chce ochránit děti před nákazou koronaviru. Věnovala 5 milionů fondu OSN!

1. května 2020 14:10
GRETA THUNBERG chce ochránit děti před nákazou koronaviru. Věnovala 5 milionů fondu OSN!

Greta Thunberg, švédská aktivistka usilující o důslednější boj proti klimatickým změnám, obrátila v době krize způsobené koronavirem svou pozornost k lepší ochraně dětí před nákazou. Podpořila totiž nákup mýdla, ochranných roušek, rukavic a dalších hygienických pomůcek.

Sedmnáctiletá Greta věnovala 200 000 dolarů (téměř pět milionů korun), které v minulosti vybrala na boj se změnami klimatu, Dětskému fondu OSN (UNICEF). „Stejně jako klimatická krize je i pandemie nemoci Covid-19 krizí práv dětí,“ řekla mladá Švédka v prohlášení, které vydala při zahájení kampaně, do níž se zapojila společně s jednou dánskou nadací zaměřenou na potírání chudoby. „Nyní nebo v dlouhodobějším horizontu (tato krize) dopadne na všechny děti, ale zranitelné skupiny budou zasažené nejvíce,“ uvedla.

OSN nedávno zveřejnila zprávu, podle níž pandemie způsobená koronavirem sice neměla na děti velký zdravotní dopad, nicméně následná ekonomická krize může letos vést k dalším statisícům dětských úmrtí. Do extrémní chudoby se může propadnout dalších 66 milionů dětí, zatímco loni se jich se zásadním nedostatkem potýkalo 386 milionů.

 

 

Zdroj: Twitter, ČTK

Články, které by tě mohly zajímat