Právě vysíláme

GRETA THUNBERG obdržela ocenění za humanitární práci! Peníze, které získala, darovala na charitu

23. července 2020 12:10
GRETA THUNBERG obdržela ocenění za humanitární práci! Peníze, které získala, darovala na charitu

Sedmnáctiletá aktivistka Greta Thunberg získala prestižní cenu Gulbenkian za lidstvo. Mladá Švédka se rozhodla, že peníze, které díky tomuto ocenění obdržela, pošle ekologickým neziskovým organizacím.

Velkorysé rozhodnutí

Ačkoliv se aktivistka Greta Thunberg aktuálně nalézá v domácí karanténě, mladá Švédka chce stále podporovat ekologické reformy po celém světě. Greta nyní získala cenu Gulbenkian Prize For Humanity (v překladu Cena Gulbenkian za lidstvo), a k tomu i šek v hodnotě milionu eur. Pokud si ale myslíte, že si rodačka ze Stockholmu nechá peníze pro sebe, mýlíte se. Greta se totiž rozhodla finanční odměnu rozdělit na několik částí a darovat je neziskovým organizacím po celém světě.

Humanitární ocenění, které uděluje portugalská nadace Calouste Gulbenkian, uznává jednotlivce, skupiny či organizace, jež pomáhají v boji proti vynuceným klimatickým změnám. Podle porotců je Greta Thunberg „jedna z nejobdivuhodnějších postav naší éry“. Vzhledem k tomu, jak se mladá aktivistka rozhodla naložit se svou finanční odměnou, mají porotci asi pravdu!

Zdroj: Instagram, BBC, Calouste Gulbenkian Foundation

Články, které by tě mohly zajímat