Právě vysíláme

Hamáček: Můžeme zavést zákaz vycházení. Růst počtu nakažených je alarmující

11. října 2020 9:34
Hamáček: Můžeme zavést zákaz vycházení. Růst počtu nakažených je alarmující

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) považuje růst počtu nakažených v posledních hodinách za alarmující. Hrozí takzvaný lockdown.

Je podle něj otázkou, zda za současného stavu přijatá i připravovaná opatření stačí, nebo nastal čas pro radikální omezení po vzoru Izraele, který před třemi týdny vyhlásil celoplošnou uzávěru života v zemi.

„Krizový štáb pracuje na vytváření záložních lůžkových kapacit. Počet nově infikovaných je alarmující a je otázka, zda je současný vývoj zvladatelný již platnými či navrhovanými opatřeními, nebo zda již nastal čas pro radikální řešení po vzoru Izraele,“ uvedl Hamáček na žádost o komentář rekordního denního přírůstku.

 

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula věc dnes nekomentovali, v pátek ale uvedli, že pokud budou počty nově infikovaných dál růst, hrozí uzavření země podobně jako na jaře.

 

Za pátek laboratoře v Česku prokázaly nákazu u rekordních 8 618 lidí, nejvíc za jediný den od začátku epidemie v zemi a přes tři tisíce víc než dosavadní maximum ze čtvrtka. Denní rekord padl v tomto týdnu počtvrté za sebou. V nemocnicích bylo 2085 pacientů s koronavirem, z toho 412 je ve vážném stavu.

 

Šíření koronaviru v Izraeli se po třítýdenní uzávěře zpomaluje. Z celkového počtu provedených testů bylo ve středu pozitivních bezmála devět procent, což je nejméně od poloviny září.

Aktuální vývoj je tak podle izraelských politiků důvodem k opatrnému optimismu. Takzvaný lockdown tam má vzhledem k obávám ze zhoršení epidemické situace platit nejméně do poloviny října.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat