Právě vysíláme

Hamáček: Nastal čas omezit společenské akce, vývoj epidemie je vážný

19. září 2020 9:10
Hamáček: Nastal čas omezit společenské akce, vývoj epidemie je vážný

Podle Ministra vnitra Jana Hámáčka je nutné omezit sociální kontakt. Zruší všechny hromadné akce?

Ministr vnitra Jan Hamáček míní, že vývoj epidemie koronaviru je tak vážný, že nastal čas maximálně omezit sociální kontakty, což znamená zrušit hromadné akce.  Za fatální chybu považuje, že se odkládalo znovuzavedení roušek. Podle něj je nutné se za každou cenu udržet pod 120.000 nakaženými, aby systém nekolaboval. Aktuálně je nakažených 21.909 lidí.

Epidemiolog Roman Prymula řekl, že příští týdny lze očekávat tři až čtyři tisíce nově infikovaných za den. Situace by se podle něj měla zlepšit za tři týdny, kdy se projeví současná opatření. Křivka nakažených by mohla začít klesat. V pátek v Česku přibylo 2111 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je zhruba o tisícovku méně, než byl čtvrteční rekordní počet, ale přibližně stejně jako ve středu.

„Osobně jsem si myslel, že to zvládneme o něco lépe. Podceňování viru nebylo správné a vymstilo se nám,“ uvedl Prymula, že nečekal, že druhá vlna epidemie bude tak silná pro Lidové noviny. Stejně jako Hamáček hovoří o nutnosti striktně minimalizovat kontakty. „Budeme se snažit alespoň na dobu jednoho až dvou měsíců omezit kontakty na různých společenských akcích a podobně. Můžeme očekávat, že oranžová barva na semaforu, který člení Česko podle rizika nákazy, bude o víkendu ve většině krajů,“ řekl.

S plošným zavíráním škol se podle Prymuly nyní nepočítá. Může se podle něj stát, že bude dále omezena otevírací doba barů a restaurací, které nyní musí mít zavřeno mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. „Může se to stát. Myslím si, že k omezení dojde. Ale zřejmě se omezí spíše kapacity podniků a nařízení bude regionální,“ dodal Prymula.

 

Zdroj: ČTK, Lidové Noviny, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat