Právě vysíláme

Havajští potápěči natočili největšího žraloka bílého zblízka! Neuvěřitelné záběry se staly virálním hitem

20. ledna 2019 13:10
Havajští potápěči natočili největšího žraloka bílého zblízka! Neuvěřitelné záběry se staly virálním hitem

Potápěči a mořští biologové na Havaji se dočkali mimořádného překvapení: Při zkoumání těla mrtvé velryby nedaleko ostrova Oahu je přišel navštívit obrovský velký bílý žralok! Navzdory své negativní pověsti se žralok choval mírně a dovolil potápěčům získat neskutečné záběry zblízka.

Mimořádné setkání

Těhotná samice velkého bílého žraloka měřila celkem zhruba šest metrů do délky a přes dva metry do šířky. Rozměry odpovídají těm, které mořští biologové loni nedaleko Mexika naměřili dosud největšímu velkému bílému žralokovi na světě – zřejmě se jedná o toho samého žraloka.

Potápěči Ocean Ramsey a Juan Oliphant studují žraločí chování už déle než deset let. Nepřekvapilo je tedy, že jim samice dovolila tak blízký kontakt, aniž by na ně zaútočila. Víc ji zajímalo tělo mrtvé velryby! Potápěči zachytili moment, kdy se žraločí samice do velryby pustila.

 

Tělo mrtvé velryby přitahovalo žraloky z okolí jako magnet. Havajské ministerstvo zemědělství a přírodních zdrojů proto uvedlo varování, aby se lidé k plovoucí mrtvole nepřibližovali. Ramsey s Oliphantem se díky dlouholetým zkušenostem se žraloky rozhodli zariskovat, a vyplatilo se jim to. Záběry z neskutečného setkání se staly obrovskými hity – mrkněte na ně do galerie!

Zdroj: Insider, Instagram, Facebook, BBC

Galerie: Takto vypadají zvířecí oči zblízka

Články, které by tě mohly zajímat