Právě vysíláme

Herec HANK AZARIA odmítá dabovat Apua ze SIMPSONOVÝCH kvůli stereotypům. Co s postavou bude dál?

22. ledna 2020 13:10
Herec HANK AZARIA odmítá dabovat Apua ze SIMPSONOVÝCH kvůli stereotypům. Co s postavou bude dál?

V roce 2017 rozpoutal dokument Problém s Apuem velkou kontroverzi okolo postavy indického prodavače Apua ze seriálu Simpsonovi. Lidem indického původu totiž začalo vadit, že tato kreslená postavička symbolizuje téměř všechny stereotypy. S Apuem má navíc problém i herec, který ho už přes 30 let dabuje a nyní se rozhodl s prací skončit!

Herec Hank Azaria daboval indického prodavače s určitým přízvukem, který ale nadále odmítá používat. S dabováním Apua se proto nyní rozhodl skoncovat a svůj hlas už postavě nepropůjčí. Jaký bude další osud jeho postavy, ale netuší. „Vím jen, že já už postavu dabovat nebudu, pokud se nějakým způsobem nezmění. Co s Apuem tvůrci udělají, je jejich věc. Zatím to ale nevědí,“ řekl Azaria, za jehož odchodem patrně stojí i jeho neshody s tvůrci Simpsonových.

Kontroverze okolo kresleného indického emigranta vyvolal dokument Problém s Apuem. Ten pojednává o tom, jak se v Simpsonových objevují škodlivé stereotypy a promluvila v něm i řada indických herců, kteří tvrdí, že i kvůli postavě Apua jsou jim nabízeny role převážně prodavačů a taxikářů.

Předstírání pohoršení?

Tvůrce seriálu Matt Groening s kritikou nesouhlasí. „Žijeme v době, kdy lidé rádi předstírají, že jsou pohoršení,“  řekl listu US Today a připomněl, že Simpsonovi se vysílají už 30 let a nikdy předtím se nad podobnými věcmi nediskutovalo.

Jak na celou záležitost s Apuem nahlížíte vy? Myslíte si, že Simpsonovi vážně podporují nezdravé stereotypy, nebo vám to naopak vůbec nevadí a k tomuto seriálu to prostě patří? Hlasujte v naší anketě!

Podívejte se, jak herec Hank Azaria dabuje indického prodavače:

 

Zdroj: Us Today

Nahrávání ... Nahrávání ...

Články, které by tě mohly zajímat