Právě vysíláme

Herec Val Kilmer přišel kvůli léčbě rakoviny o hlas, nyní může díky umělé inteligenci opět mluvit

22. srpna 2021 16:10
Herec Val Kilmer přišel kvůli léčbě rakoviny o hlas, nyní může díky umělé inteligenci opět mluvit

Známý herec Val Kilmer, který se objevil v řadě populárních snímků, přišel při léčbě rakoviny hrtanu o hlas. Nyní se vývojářům za pomoci umělé inteligence a jeho starších zvukových nahrávek povedlo mu hlas nahradit.

Známý herec Val Kilmer si zahrál například ve filmech jako Top Gun nebo Tombstone. Ztvárnil také zpěváka Jima Morrisona v ceněném snímku The Doors a je také jedním z představitelů Batmana.

Před šesti lety však kvůli náročné léčbě rakoviny hrtanu takřka úplně přišel o hlas: mohl mluvit jen chraptěním a bylo mu velmi špatně rozumět. I o tom byl letošní dokument Val pojednávající o životě herce po boji se zákeřnou nemocí.

 

Po uvedení dokumentu byl však Kilmer kontaktován společnosti Sonantic, která věřila, že by mu mohla pomoci. Hlasovou náhradu v minulosti užíval třeba Stephen Hawking, který však nezněl úplně přirozeně. Na rozdíl od tohoto případu však společnost pracuje s originálními nahrávkami hlasu konkrétního člověka.

„Od začátku jsme se snažili vytvořit hlas, za který by se Val nemusel stydět,“ uvedl John Flynn, jeden ze spoluzakladatelů firmy.

„Jsem celému týmu Sonantic vděčný, že dokázal obnovit můj hlas tak dokonale, jak jsem si nikdy nedokázal představit. Schopnost komunikovat je základem lidské existence a dopady mojí onkologické léčby bohužel způsobily, že mi ostatní jen stěží rozuměli. Možnost zase přirozeně mluvit je tak teď pro mě obzvlášť cenným darem,“ řekl známý herec.

 

Zdroj videa: YouTube

Články, které by tě mohly zajímat