Právě vysíláme

Historický úspěch českého basketu! Po 41 letech jsme postoupili na olympiádu

5. července 2021 10:07
Historický úspěch českého basketu! Po 41 letech jsme postoupili na olympiádu

Čeští basketbalisté slaví postup na Olympijské hry v Tokiu. Ve finále kvalifikace v kanadské Victorii porazili Řecko 97:72 a pod pěti kruhy se národní tým představí poprvé od roku 1980 ještě z dob Československa. Jak informovala ČTK, v základní skupině turnaje, který se hraje od 25. července do 7. srpna, se mohou svěřenci trenéra Ronena Ginzburga těšit na souboje s USA, Francií a Íránem.

„Je to úžasný pocit. Já ani v tuto chvíli dokážu slovy popsat, co cítíme a asi nám to dojde až za pár dní. Říkal jsem hráčům před začátkem tohoto utkání, že dostat se na Olympiádu je sen každého sportovce i trenéra. Nám se to splnilo a jsme velice šťastní. Máme skvělou partu hráčů s obrovským charakterem. Našli sílu na tento zápas i přesto, že včera odehráli někteří hráči velkou porci minut,“ uvedl pro ČTK Ginzburg.

Češi měli podobně jako v semifinále proti favorizované Kanadě (103:101 po prodloužení) skvělý vstup do utkání a v 5. minutě vedl už 20:6. V úplném startu dal šest z osmi českých bodů Veselý, trojkami přispěli k náskoku Satoranský a Bohačík. Řekové sice vzápětí stáhli ztrátu na 15:22, ale Ginzburgův výběr sedmibodovou šňůrou znovu unikl na rozdíl 14 bodů.

„Je to neuvěřitelné. Po včerejším utkání jsme úplně nevěděli, co čekat. Ale takovýhle zápas čekal asi málokdo,“ komentoval vysokou výhru Auda.

Řekové začali hrát agresivněji a podařilo se jim v druhé čtvrtině brzy dostat ztrátu pod dvouciferný rozdíl a 65 sekund před poločasem Janulis Larentzakis trojkou snížil manko už jen na čtyři body. Ondřej Sehnal vteřinu před pauzou z perimetru upravil na 50:43.

Po přestávce ukončil téměř dvouminutovou pasáž bez koše Auda, který navázal na svých 12 bodů z prvního poločasu, Češi pak třetí čtvrtinu ovládli 31:11 a definitivně zlomili odpor soupeře.

„První čtvrtina, kdy jsme do zápasu vstoupili velice dobře, nám ukázala cestu, že s Řeckem můžeme úplně v klidu hrát. Pak už jsme si jen drželi náskok. Nevím, jestli v druhé půlce byli i unavení, ale už cítili, že jsou krok za námi,“ doplnil Auda.

Závěr si vychutnávali Češi s hráči z lavičky v sestavě podporovanými už slavícími oporami a Řekové trošku zmírnili prohru.

Kouč Ginzburg věří, že jeho tým má vítěznou mentalitu a může to dokázat i v Tokiu. „Chceme si to užít, ale nejdeme tam jako turisti. Na to jsou jiná místa. Moje žena by chtěla na Maledivy a tam nejedeme. Je jasné, že s USA je to téměř nemožná mise, ale s Francií můžeme bojovat a Írán je pro nás zatím neznámý. Chceme skončit co nejlépe,“ dodal Ginzburg.

Články, které by tě mohly zajímat