Právě vysíláme

Horké dny jsou tady! Za jak krátkou dobu se může stát vyhřáté auto smrtící pastí pro vaše dítě?

20. června 2019 14:34
Horké dny jsou tady! Za jak krátkou dobu se může stát vyhřáté auto smrtící pastí pro vaše dítě?

Horké dny už jsou tady a s nimi i spojené jízdy v přehřátém vozu. Na co si dát pozor, abyste zabránili možné tragédii?

Pokud necháte zaparkovaný vůz ve venkovní teplotách okolo 30 stupňů Celsia, připravte se na to, že uvnitř auta může teplota dosáhnout až na 70 stupňů Celsia. Uvnitř vozu proto rozhodně nenechávejte děti ani zvířata. Během horkého počasí totiž může teplota v autě stoupnout na vysoká čísla už během 10 – 15 minut. Lehce pootevřené okýnko či parkování ve stínu v tomto případě navíc nehraje žádnou roli a vozidlo se může stát až smrtící pastí.

U dětí dochází k rychlejšímu přehřívání organismu než u dospělých a za poměrně krátkou dobu se tedy může začít dusit či omdlít. Zvířata navíc nemají žádné potní žlázy a svůj organismus mohou ochlazovat pouze zrychleným dýcháním s vyplazeným jazykem.

Rozhodně nespoléhejte na to, že si jen odskočíte do obchodu a za chvilku jste zpět, takže dítko v sedačce nebo pes v kufru to může vydržet. K velkému přehřátí, které může skončit až kolapsem, totiž může v rozpáleném autě dojít už po pěti minutách. Jeden rychlý nákup za to tedy rozhodně nestojí!

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů

 

 

Články, které by tě mohly zajímat