Právě vysíláme

Horník objevil dva vzácné drahokamy během jedné směny! Nyní je milionářem

26. června 2020 9:10
Horník objevil dva vzácné drahokamy během jedné směny! Nyní je milionářem

Jedna směna v práci doslova změnila tanzánskému horníkovi Saniniu Laizerovi život. Dvaapadesátiletý horník totiž objevil dva obrovské vzorky Tanzanitu. Tento drahokam patří k nejvzácnějším na světě a horníkovi vydělá přes milion amerických dolarů.

Neskutečný příběh

Podle tanzánských úřadů je Laizerův objev dosud největším vzorkem tanzanitu, který byl v historii spatřen. Předchozí rekord držel drahokam s váhou 3,3 kg – nově objevené drahokamy ale váží 9,2 kg a 5,8 kg. Jejich celková hodnota se podle tanzánské vlády vyšplhala až na 3,4 miliony amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba 81 milionů Kč!

Tanzanit patří k nejvzácnějším drahokamům na světě a vyskytuje se pouze v oblasti severní Tanzánie. Tamní vláda se před třemi lety rozhodla, že těžbu těchto drahokamů ochrání pro místní. Šťastný horník jí za tohle rozhodnutí tedy nejspíš štědře poděkuje!

Tanzanit patří k nejvzácnějším drahokamům na světě

Laizer se novinářům svěřil, co s penězi chce udělat. „Nejprve bude velká párty,“ uvedl pro server BBC, „poté bych chtěl v místní komunitě postavit školu a obchodní centrum. Prospělo by nám to.“ Tanzánský horník prý nějaké velké životní změny neplánuje. Ve volném čase chová Laizer zhruba 2 000 krav, a tak má o každodenní zábavu postaráno!

Zdroj: BBC, Tanzania Ministry for Minerals, Facebook, Bloomberg

Články, které by tě mohly zajímat