Právě vysíláme

Hudebnice Ahmedová upozorňuje na teror zvaný bodyshaming. „Není mojí povinností líbit se někomu jinýmu,“ říká

22. ledna 2021 12:10
Hudebnice Ahmedová upozorňuje na teror zvaný bodyshaming. „Není mojí povinností líbit se někomu jinýmu,“ říká

Hudebnice Ridina Ahmedová se od dětství potýkala s narážkami na svou postavu. O vnitřních soubojích spojených s očekáváním okolí se rozhodla promluvit ve svém autorském podcastu Sádlo, do kterého si přizvala další desítky žen, které se s terorem zvaným bodyshaming také potkaly.

„Už od útlého věku a z mnoha stran jsem slýchala, že to, jaká jsem, není v pořádku, a že bych měla vypadat jinak. Přistoupila jsem na to, že štíhlej vzhled je základním kritériem,“ vypráví Ahmedová ve svém podcastu, který poukazuje na problematiku bodyshamingu.

Jde o označení jakési diskriminace osob, které se vymykají mýtu ideálu krásy. Jak hudebnice Ahmedová v rozhovoru s Danielou Drtinovou pro DVTV přiznala, dlouho jí trvalo, než přijala fakt, že není její povinností přiblížit se mu.

„Není mojí povinností líbit se někomu jinýmu. Já nesu zodpovědnost za sebe samotnou, nesu zodpovědnost za svoje tělo, aby bylo zdravý, aby nebylo obrovský. To je moje povinnost, z tý se nevyvleču. Ale zároveň nejsem povinná vyhovovat představám nebo názorům jinech lidí,“ uvedla s upozorněním, že její projekt Sádlo rozhodně není žádnou propagací obezity.

Poslechni si podcast Sádlo Ridiny Ahmedové

Stejně jako je nebezpečné mít velkou nadváhu, je stejně nebezpečné také kouřit či příliš holdovat alkoholu. „Je spousta věcí, který děláme, a žádná z nich neschytává tolik hany a nenávisti,“ řekla hudebnice.

Ahmedová zároveň uvedla, že se bodyshaming netýká pouze obézních žen. Potýkají se s ním také hubené ženy nebo dokonce muži. Zkušenosti s ním pak mají také sportovkyně. Jedna z nich v podcastu taktéž promluvila. „Je to vrcholová sportovkyně, z reprezentace, plavkyně, docela i veřejně známá, a ta zažila to, že se svojí kondicí, se svojí fyzickou silou, slyšela od trenérů, že je tlustá. Líčila, jak to vede k poruchám příjmu potravy u sportovkyň, jak měly problémy, jedly projímadla, aby nepřibraly, dnes mají problémy otěhotnět.“

Zdroj: DVTV, Facebook

Články, které by tě mohly zajímat