Právě vysíláme

Hudebnice si v Anglii otevřela kavárnu, kde zaměstnává jen muzikanty, kteří nyní nemají na živobytí

20. února 2021 15:10
Hudebnice si v Anglii otevřela kavárnu, kde zaměstnává jen muzikanty, kteří nyní nemají na živobytí

Baskytaristka v anglickém Bristolu otevřela kavárnu poté, co podle svých slov přišla kvůli pandemii koronaviru o všechno. Zaměstnávat hodlá pouze muzikanty, kteří v důsledku zákazu živého vystupování nemají na živobytí.

Bristolská hudebnice Lianna Lee Davies uvedla, že ona i její partner neměli peníze kvůli koronavirovým restrikcím, které donutily jejich rockovou kapelu Turbowolf přestat vystupovat.

Lednové otevření kavárny LD’s Café, kde si mohou zákazníci koupit jídlo i nápoje s sebou, pro ni mělo být východiskem, „jak získat zpět kontrolu“ nad svými financemi.

Uvedla, že se na ni nevztahovala žádná vládní pomoc pro lidi postižené ekonomickými dopady pandemie a postupně „přišla o všechno“. Nejprve zkoušela dávat on-line lekce, kvůli přílišnému stresu s tím však musela přestat. Podle BBC čelí britští kreativní umělci jako Davies propadu příjmů až o dvě třetiny.

„Prostě jsem cítila, že nedává smysl sedět a čekat na vládu, aby rozhodla, co můžu a nemůžu dělat, takže jsem se pokusila dostat situaci mé rodiny pod kontrolu. Naštěstí to zafungovalo,“ uvedla. „Chci být zaměstnavatelem, k němuž se budou moci muzikanti vracet mezi koncerty a turné, až se vše znovu otevře.“

Řekla také, že na její hudební kariéru má negativní dopad odchod Británie z Evropské unie. „Kvůli Brexitu se možnost, že si hudebníci budou schopni vydělávat a jezdit na turné, čím dál více snižuje,“ postěžovala si.

Liannin spoluhráč v kapele Blake Davies uvedl, že když udeřila pandemie, musel zanechat dráhy bubeníka a vzít zavděk příležitostnými pracemi. Výplata zde ale nebyla „zdaleka tak vysoká“, jak byl zvyklý v dobách před krizí, když ještě vystupoval.

Práce v kavárně s dalšími muzikanty pro něj byla „záchranným pásem pro tonoucího“. „To, že se teď pohybuji celý den mezi stejně smýšlejícími lidmi, určitě pomohlo mému duševnímu zdraví,“ řekl.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat