Právě vysíláme

I německým gymnastkám vadí sexismus ve sportu. Na OH oblékly jednodílné soupravy

26. července 2021 11:43
I německým gymnastkám vadí sexismus ve sportu. Na OH oblékly jednodílné soupravy

Německé házenkářky díky svému rozhodnutí nenosit odhalující bikiny rozpoutaly debatu o sexismu v ženském sportu. Nyní je následují další sportovkyně a chtějí, aby kvůli cvičebnímu sportovnímu úboru přestaly být některé sporty sexualizovány.

Norské plážové házenkářky na evropském šampionátu odmítly nosit bikiny a na zápas si chtěly místo nich obléct elastické šortky. Organizátoři s tím však nesouhlasili a týmu vyhrožovali diskvalifikací. Jejich rozhodnutí pak bylo podle mnohých sexistické.

Tým házenkářek se nyní rozhodly podpořit gymnastky z Německa, které rovněž chtějí bojovat za ženská práva ve sportu. Na Olympijských hrách proto gymnastky neoblékly klasické gymnastické úbory, které odkrývají nohy a většinu těla, ale měly sobě soupravy s dlouhými rukávy, jenž zakryly celou postavu. Členka německého týmu gymnastek Sarah Voss řekla serveru BBC, že doufá, že tento krok bude odkazem pro další dívky, které se necítí příjemně, když se mají odhalovat před celým světem. „Jako malá holka jsem se v tělocvičně nekomfortně necítila, s příchodem puberty a menstruace se to však mění. Začala jsem se cítit čím dál více nepříjemně,“ uvedla.

 

 

Články, které by tě mohly zajímat