Právě vysíláme

IKEA přestane po 70 letech vydávat tištěný katalog. Proč?

8. prosince 2020 12:10
IKEA přestane po 70 letech vydávat tištěný katalog. Proč?

Nábytkářský řetězec IKEA přestane po 70 letech vydávat svůj každoroční tištěný katalog. Švédská firma tím reaguje na masivní přesun nakupujících na internet.

Katalog začal vycházet ve 285 000 výtiscích na jihu Švédska. Mezitím se z něj stala jedna z největších každoročních publikací. Nejvíce kopií – přes 200 milionů – IKEA rozdala do domácností v roce 2016 na 50 světových trzích. Letos už jich vytiskla jen 40 milionů.

Společnost nyní posiluje svou přítomnost na síti, kam si její zákazníci chodí pro inspiraci čím dál častěji a rovnou tam zboží i nakupují. Za poslední rok IKEA zvýšila internetové tržby o 45 procent.

Klesal počet výtisků, ale také jsme pozorovali, že lidé mnohem více využívají náš web, aplikace a sociální média. Katalog ztrácel na důležitosti,“ uvedl Konrad Grüss, výkonný ředitel Inter IKEA Systems, který spravuje firemní franšízy.

Společnost IKEA založil v roce 1943 jako zásilkovou společnost Ingvar Kamprad. Jeho prarodiče pocházeli ze Sudet z oblasti poblíž Mostu. IKEAČeské republice  otevřela první obchod v roce 1991. Na celém světě nyní provozují přes 430 obchodů, ročně je navštíví zhruba miliarda zákazníků.

Zdroj: ČTK, shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat