Právě vysíláme

Index PES zůstává na 70 bodech, dál je ve čtvrtém stupni

18. ledna 2021 9:10
Index PES zůstává na 70 bodech, dál je ve čtvrtém stupni

Index protiepidemického systému PES zůstává na 70 bodech ze sta. Pátý den se tak drží ve čtvrtém stupni. Většina parametrů se od neděle zlepšila, mírně ale vzrostlo reprodukční číslo.

Opatření proti koronaviru v ČR, která se indexem řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v neděli v Televizi Prima řekl, že vláda bude o přesunu do čtvrtého stupně jednat asi ve středu.

Index PES klesl na úroveň čtvrtého stupně už po vánočních svátcích, tehdy na tři dny. Od 30. prosince do čtvrtka se držel nad hranicí pátého stupně. Na začátku ledna dosahoval až 90 bodů, což byla nejvyšší hodnota indexu od jeho zavedení vloni na podzim.

Opatření proti šíření nákazy se v Česku řídí podle pátého stupně od 27. prosince. Pro případné zmírnění musí index PES v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní, to by mohlo nastat právě ve středu. Poté změnu ještě hodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví. Vláda doposud většinou zaváděla změny v opatřeních až potom, co se PES na lepším či horším stupni držel déle, než činí předepsané termíny.

Premiér Andrej Babiš (ANO) České televizi řekl, že od úterý budou moci otevřít papírnictví, obchody s oblečením a botami pro děti a prodejny se spodním prádlem. Další zmírňování ale zatím neočekává, počet hospitalizovaných je podle něj stále vysoký.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat