Právě vysíláme

INDONÉSIE chce přesunout svoje hlavní město: co ji k tomu nutí?

30. dubna 2019 13:10
INDONÉSIE chce přesunout svoje hlavní město: co ji k tomu nutí?

Indonéská vláda se bude během následujícího desetiletí stěhovat. Tamní prezident a ministr pro plánování potvrdili, že nynější hlavní město Jakarta není vhodným místem pro vládní činnosti, a tak se metropole bude muset přesunout jinam. Kam chce indonéská vláda hlavní město přesídlit? Projde jim to?

Jakarta se propadá

Hlavní město Indonésie má vážný problém. Metropole s populací přesahující hranici 10 milionů obyvatel se propadá, a to přímo alarmujícím způsobem. Jakarta totiž leží na bažině, což není zrovna stabilní půda – severní část města se v důsledku toho za posledních 10 let propadla o neuvěřitelných 2,5 metru. Vzhledem k tomu, že polovina města se nachází pod úrovní hladiny moře, to opravdu není ideální. Jednotlivé výzkumy odhadují, že některé části této obrovské metropole se do roku 2030 mohou ocitnout zcela pod vodou.

Další problémy

Postupné propadání tohoto asijského velkoměsta není jedinou překážkou, se kterou se tamní vláda potýká. Statistiky z roku 2016 tvrdí, že Jakarta má nejhorší dopravní kalamity na světě. Politici a státní příslušníci pravidelně spoléhají na policejní doprovody, jen aby se dostali na schůzky! Indonéská ekonomika tak údajně přichází o více než $6 miliard ročně.

Jakarta

Jakarta

Řešení

Situace indonéského hlavního města Jakarty je vážná, a tak se vláda rozhodla zareagovat. Ve hře byly údajně tři varianty, ale prezident a ministr pro plánování uvedli, že se hlavní město bude nejspíš muset přestěhovat jinam. Otázka tedy zní: kam?

Nejpravděpodobnějším kandidátem na post nového hlavního města je město Palangkaraya, ležící na ostrově Borneo. Palangkaraya je v porovnání s Jakartou sice malé městečko, ale to právě indonéské vládě vyhovuje – metropoli si tak může naplánovat podle svých představ!

Palangkaraya

Palangkaraya

Může se situace ještě změnit? Rozhodně. Vláda se k možnému přesunu z Jakarty do Palangkarayy oficiálně vyjádří 22. května a jak v politice bývá zvykem, cokoliv se do té doby může změnit! Uvidíme, zda se jim tento radikální krok povede zrealizovat.

 

Zdroj: BBC, Independent, Sky News, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat