Právě vysíláme

Influenceři žebrají u malých dětí i náctiletých o peníze. V čem přesně spočívají jejich streamy na TikToku?

22. srpna 2022 13:07
Influenceři žebrají u malých dětí i náctiletých o peníze. V čem přesně spočívají jejich streamy na TikToku?

TikTok je populární sociální síť mezi náctiletými a dětmi. Co se však ve skutečnosti na této platformě děje? Mají rodiče ponětí o tom, k čemu infleunceři své sledující nabádají?

TikTok je založený na tvorbě krátkých videí různého druhu. Na této platformě působí i influenceři, kteří si říkají „tiktokeři“. Právě ti jsou pak velmi oblíbení mezi dětmi a náctiletými a svými videi, ale i názory a životními postoji ovlivňují řadu svých sledujících. Chování některých z nich ale rozhodně není v pořádku. Dvacetiletá Lada Horová je jednou z nich.

Lada Horová je účastnicí první řady Like House a nejvíce působí právě na sociální síti TikTok. V posledních dnech je ovšem hojně kritizována za to, že prostřednictvím živých streamů hecuje své sledující o peníze.

Živé vysílání nejsou na TikToku nic nového a stejná funkce funguje i na Instagramu. Prostřednictvím TikToku ovšem mohou sledující posílat svým oblíbencům peníze. Ty pak putují prostřednictvím různých „dárků“. Každý dárek má jinou hodnotu a tiktokeři samozřejmě žadoní o ty nejdražší.  Server Antiyoutuber.cz upozorňuje, že mince, které se následně při živém vysílání dají směnit za dárky pro streamujícího, se dají koupit od 0,99 dolarů. Za dárek v hodnotě 5000 mincí pak dostane tiktoker 2500 diamantů, za které mu na účet přijde 12,5 dolaru.

Lada Horová ve svých stream vybízí sledující, aby jí dárky posílaly a ze streamu se stává jakási soutěž.  Jména těch, kteří pošlou ten nejdražší dárek, pak píše influencerka na tabuli za ní. Některým pak na oplátku hodí follow na profil.

Nutno uznat, že Lada rozhodně není jediná, kdo takto tahá ze svých často nezletilých sledujících peníze. Stejné streamy v minulosti pořádal i youtuber Datel nebo Adam Kajumi. Takovéto chová ovšem samozřejmě nezůstalo bez povšimnutí a tiktokeři jsou terčem velké kritiky. Tahání peněz z malých dětí není u influencerů nic nového a bohužel se jedná o smutnou realitu. Tento způsob už však překračuje všechny hranice a rodiče by se tak možná měli začít opravdu zajímat o to, co jejich děti na sociálních sítích dělají a koho sledují.

Jeden ze streamů Lady Horové: 

Články, které by tě mohly zajímat