Právě vysíláme

INSTAGRAM má problém: data 50 milionů uživatelů byla zveřejněna

21. května 2019 12:10
INSTAGRAM má problém: data 50 milionů uživatelů byla zveřejněna

Instagram čelí dalšímu hromadnému úniku soukromých dat svých uživatelů. Podle serveru Tech Crunch se emailové adresy a telefonní čísla desítek milionů uživatelů, včetně influencerů a známých osobností, vyskytly ve veřejné nezabezpečené databázi. Facebook, jenž Instagram vlastní, případ vyšetřuje.

Na Amazonu seženeš všechno

Databáze s kontaktními údaji uživatelů Instagramu patřila společnosti Chrtbox, jež sídlí v indickém Bombaji. Podle vyšetřovatelů ze serveru Tech Crunch, kteří na problém poprvé upozornili, byla databáze zprostředkována společností Amazon. Databáze údajně obsahovala osobní data, včetně telefonních čísel, emailových adres, profilových obrázků a počtu sledujících – tyto informace byly veřejně dostupné a nezabezpečené jakýmkoliv heslem.

Příčina neznámá

Firma Chrtbox, která databázi vlastnila, se k případu zatím nevyjádřila. Indická společnost se zabývá marketingem na sociálních sítích a takzvaným „influencerům“ poskytuje placené reklamy na Instagramu.

Opakující se problém?

Instagram čelil podobnému problému již před dvěma lety. Tehdy se hackerům podařilo obdržet emailové adresy a telefonní čísla šesti milionů uživatelů, mezi kterými byly i některé slavné osobnosti (například tenkrát nejsledovanější člověk na InstagramuSelena Gomez). Ačkoliv Instagram po vyřešením tohoto skandálu ujistil své uživatele, že jejich data budou v bezpečí, nyní se zdá, že tomu tak úplně není. Naopak.

Uživatelé Instagramu čekají, s čím přijde vyšetřování Facebooku. Každopádně, tento skandál není pro obě sociální sítě dobrou vizitkou. Po nedávném ujištění ze strany Facebooku, že hodlá zlepšit ochranu soukromých dat svých uživatelů, přichází možná v ten nejnevhodnější čas.

Zdroj: Tech Crunch, BBC, Shutterstock, CNN

Články, které by tě mohly zajímat