Právě vysíláme

Island je nejmírumilovnější zemí světa. Na kterém místě skončila Česká republika?

2. září 2022 12:21
Island je nejmírumilovnější zemí světa. Na kterém místě skončila Česká republika?

Česká republika patří k nejmírumilovnějším zemím světa, mezi 163 hodnocenými státy je osmá. Vyplývá to ze Světového mírového indexu, který zveřejnil britský Institut pro hospodářství a mír. Česko, které v tomto přehledu pravidelně patří k premiantům, se loni umístilo deváté. Nejmírumilovnější zemí zůstává Island, na opačném konci žebříčku je opět Afghánistán.

Celosvětový index se mírně zhoršil, a to už po jedenácté během posledních 14 let. Až 90 hodnocených zemí dosáhlo lepšího výsledku, dalších 71 se jich ale zhoršilo a u dvou zůstala situace stabilní. Podle IEP země mají tendenci se zhoršovat mnohem rychleji než zlepšovat.

Po Islandu zaujímají nejvyšší příčky Nový Zéland, Irsko, Dánsko a Rakousko. Zcela na chvostu jsou kromě Afghánistánu také Jemen, Sýrie, Rusko a Jižní Súdán. Nejmírumilovnější oblastí zůstává Evropa, která má mezi prvními deseti zeměmi hned sedm zástupců.

Propad Ruska

Největší regionální propad zaznamenalo Rusko a Eurasie, následované Severní Amerikou. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu vzrostl počet obětí válečných konfliktů, zhoršily se také ukazatele jako je počet uprchlíků či vnitřně vysídlených osob, politická nestabilita a politický teror. Konflikt na Ukrajině měl bezprostřední dopady i mimo region Ruska a Eurasie, zejména na ukazatel vztahů se sousedními zeměmi, který zaznamenal prudké zhoršení.

Od roku 2008, kdy je index sestavován, je každoročním vítězem Island. Česko v roce 2008 bylo na 21. místě, následně si ale s výjimkou roku 2012 meziročně vždy o několik příček polepšilo. Nejlepšího výsledku dosáhlo v roce 2017, kdy se umístilo šesté.

Index míru je výsledkem hodnocení ve 23 kategoriích, jako jsou například míra kriminality, snadnost přístupu ke zbraním, velikost armády a její výzbroj, příspěvky na mírové mise OSN, vztahy se sousedními zeměmi, mírumilovnost demonstrací, míra nátlaku politického systému na občany či účast na zahraničních konfliktech.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat