Právě vysíláme

J.K. Rowling vyhrožoval smrtí íránský extremista, případ vyšetřuje policie

15. srpna 2022 11:10
J.K. Rowling vyhrožoval smrtí íránský extremista, případ vyšetřuje policie

Autorka Harryho Pottera J. K. Rowling obdržela veřejnou výhrůžku od íránského extremisty poté, co odsoudila útok na britského kolegu Salmana Rushdieho.

Rowling byla kvůli svým názorům na pohlaví již dříve terčem některých trans aktivistů. Spisovatelka zveřejnila příspěvek vyjadřující zděšení nad útokem a pokusem o zabití Rushdieho. Poté jí v komentářích jeden respondent vyhrožoval ublížením na zdraví. Rowling v pátek večer napsala: „Hrůzné zprávy. Cítím se teď hodně špatně. Ať je v pořádku.“ Meer Asif Aziz, popsaný na twitteru jako „student, sociální aktivista, politický aktivista a výzkumný aktivista“, odpověděl: „Neboj se, jsi další.“

Rowling veřejně požádala Twitter, aby zasáhl: „Je nějaká šance na nějakou podporu?“ Azizův příspěvek v současné době zůstává na svém místě. Muže zatčeného za Rushdieho útok, Hadiho Matara, již dříve popsal jako „revolučního šíitského bojovníka“.

Autorka oblíbené ságy Harry Potter potvrdila, že případ již vyšetřuje policie. Tato hrozba následuje po útoku na Salmana Rushdieho, který byl 15krát bodnut na konferenci poblíž Buffala v New Yorku, kde se chystal přednášet o svobodě slova. Rushdieho agent prozradil, že autor je momentálně na plicním ventilátoru, ale vypadá to, že mu hrozí ztráta oka, utrpěl nervové poškození paže a poškození jater.

Články, které by tě mohly zajímat