Právě vysíláme

Jak bezpečně jezdit na motorce ve skupině?

15. září 2018 15:51
Jak bezpečně jezdit na motorce ve skupině?

Pokud si rádi užíváte jízdu na motorce, možná se vám už stalo, že je vás jelo ve skupině víc. Taková jízda ale vyžaduje určitá pravidla, kterým se vyplatí věnovat pozornost!

Pomalejší dopředu

Nejpomalejší motorka (jezdec) jede ve skupině vždy jako první. Buďte ohleduplní a myslete na to, že je potřeba přizpůsobit tempo. Na společné vyjížďce nikdy nezávodíme.

Rychlí dozadu

Nejrychlejší stroj (jezdec) jezdívá vždy naopak na konci balíku, ostatní totiž vždycky lehko dojede a skupinka se neroztrhá. Platí tady pravidlo kolony – ten, kdo dojíždí, jede zpravidla nejrychleji.

Bezpečný odstup

Během jízdy nesmí být jezdci nalepení za sebou, skupina využívá celou šířku svého pruhu a motorky musí mezi sebou držet bezpečnou vzdálenost. Řazení by mělo probíhat tak, aby všichni měli co možná nejlepší výhled dopředu a přehled o aktuální situaci. Časem si stejně přijdete na to, že nejlepší svezení je, když jedou jen dvě motorky.

Zrcátka

Nekontrolujte přehnaně často v zrcátkách, zda se skupina netrhá. Věnujte se hlavně dění před sebou, to je podstatnější. Pokud neznáte trasu, počkejte na sebe na důležitých odbočkách.

Dorozumívání a signály

Domluvte si předem signály, kdy budete brzdit, odbočovat, kdy budete potřebovat tankovat (každý má jinak velkou nádrž). Velkým pomocníkem jsou v tomto ohledu interkomy – je možnost se snáz domluvit a čelní jezdec může ostatní včas varovat i před případným nebezpečím.

Respekt

Pokud rádi jezdíte v partě, smiřte se s tím, že se budete muset podřídit a budete se dvojnásob chovat tak, abyste nebyli nebezpeční pro ostatní.

Zdroj: BESIP

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů

Články, které by tě mohly zajímat