Právě vysíláme

Jak čeští a zahraniční politici reagují na projev GRETY THUNBERG? A co jim vzkazuje ona?

26. září 2019 13:10
Jak čeští a zahraniční politici reagují na projev GRETY THUNBERG? A co jim vzkazuje ona?

Ekologická aktivistka Greta Thunberg je fenoménem dnešní doby a je jasné, že o této šestnáctileté studentce ze Švédska ještě uslyšíme. Její doposud poslední projev na summitu v New Yorku vzbudil vášnivé reakce a Greta se dostala do povědomí lidí ještě víc než kdy předtím.

Greta, která si jde tvrdě za svým a je pevně rozhodnuta přesvědčit politiky, aby konečně v problému klimatických změn začali jednat, pronesla v New Yorku velmi emotivní projev. V proslovu obvinila mocné světové vůdce ze zničeného dětství a z upřednostňování peněz nad stavem naší planety.

Na její slova reagovala řada světových politiků a nutno podotknout, že ne příliš pozitivně. Podle mnohých je totiž Greta pouhou loutkou marketingové kampaně a zbytečně vyvolává paniku.Greta Thunberg měla v mnohém pravdu. Ale vadil mi ten tón, ta agresivita, ta její hysterie, kvůli které spousta lidí zas nebude řešit klima, ale šestnáctiletou Švédku, která polarizuje společnost,“ napsal například český premiér Andrej Babiš na svůj Twitter.

Někteří čeští politici se ale nebáli být v kritice mladé aktivistky o dost ostřejší. „To, co dnes fanatická Greta předvedla v New Yorku, je podle mě přímá cesta k zelené diktatuře. Její slova naprosto popírají racionální přístup k diskuzi o klimatických změnách. Uvědomujeme si, že nasloucháme 16leté samozvané školačce?“ napsala poslankyně ANO Barbora Kořanová. Poslanec ODS Jan Skopeček označil Gretin projev za šílený a řekl, že jde o „mladou a nemocnou aktivistku.“

Reakce Grety

Do Grety Thunberg se pustil i Donald Trump, který si na svém Twitteru neodpustil ironický tweet. Napsal v něm, že podle jejího proslovu se jedná o velice šťastnou dívku s báječnou budoucností. Na jeho poznámku pak Greta reagovala tak, že si jeho slova napsala přímo na svůj profil, který čítá přes 2 miliony sledujících.

Na kritické komentáře se pak rozhodla reagovat několika statusy. „A je to tady znovu. Jak jste si možná všimli, hateři opět útočí na můj vzhled, moje oblečení, moje chování a mé odlišnosti. Přichází s teorií založené na lži a spiknutí. Zdá se, že jsou schopni mluvit o všem možném, jen aby odvrátili pozornost k něčemu jinému. než je klima a ekologická krize. Být odlišný není nemoc a vědecká fakta nejsou pouhým názorem. Upřímně nechápu, proč se dospělí rozhodli trávit svůj čas zesměšňováním teenagerů a dětí propagujících vědu. Myslím, že se námi cítí ohroženi,“ napsala Švédka, která zjevně nic nevzdává a je rozhodnuta za svou pravdu bojovat i nadále.

 

 

Zdroj: Twitter, LadBible.com

Články, které by tě mohly zajímat