Právě vysíláme

Jak je to s čipováním vašich mazlíčků? Jak vysoká vám bude moct hrozit pokuta za psa bez označení?

1. ledna 2020 9:06
Jak je to s čipováním vašich mazlíčků? Jak vysoká vám bude moct hrozit pokuta za psa bez označení?

Strážníci v Brně začali majitele psů upozorňovat na povinné čipování, psi musí být označeni elektronickým čipem od ledna 2020. Preventivní akce má pejskaře uchránit před pokutami a také poukázat na přínosy mikročipů. 

Strážníci v rámci informační kampaně rozvěsí plakáty s potřebnými informacemi do blízkosti oblíbených venčících a výcvikových ploch pro psy. Rozdávat také budou kartičky vytvořené strážníky preventivního oddělení, kde se majitelé psů dozví nejdůležitější informace o čipování.

Podle novely veterinárního zákona psi na území ČR musí být od roku 2020 označeni mikročipem, jinak bude jejich očkování proti vzteklině bráno jako neplatné. Aby majitel psa splnil všechny povinnosti, které mu zákon ukládá, musí kromě očipování psa také číslo mikročipu zapsat do očkovacího průkazu nebo pasu psa. Za psa bez označení bude hrozit ve správním řízení krajské veterinární správy pokuta až 20.000 Kč.

Výjimku mají pouze psi označeni jasně čitelným tetováním, které bylo provedeno před 3. červencem 2011, a štěňata do doby prvního očkování proti vzteklině, které se provádí zhruba v půl roce.

Kontrolu, zda je pes označený mikročipem, budou strážníci provádět ve chvíli, kdy se zvíře zaběhne a bude potřeba zjistit jeho majitele. V současnosti je čtečkou čipů vybaven nejen odchytář městské policie, ale také pracovnice útulku.

„Ze zkušeností víme, že čipem je označen zhruba každý druhý pes, se kterým se strážníci setkají. Významně to zlepšuje šanci na okamžité vrácení majiteli. Zvířata tak nemusí trávit byť třeba jen jednu noc v jim neznámém prostředí. Samozřejmě je zapotřebí, aby majitel čip zaregistroval v některém z dostupných registrů a vyplnil kontaktní údaje,“ uvedl vedoucí útulku městské policie Jaroslav Bohanes.

Každý pes, který z útulku odchází do nového domova, je čipem označený, a majitelé jsou upozorněni na výhody registrace.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat