Právě vysíláme

Jak se dnes žije v ČERNOBYLU? Město duchů se díky HBO stalo vyhledávanou turistickou destinací

10. června 2019 15:10
Jak se dnes žije v ČERNOBYLU? Město duchů se díky HBO stalo vyhledávanou turistickou destinací

Léta sem byl vstup veřejnosti zakázán. Obrovské hodnoty radiace, která unikla z nedaleké jaderné elektrárny, způsobily, že se město Pripjať vzdálené jen necelé tři kilometry od Černobylu stalo pro člověka extrémně nebezpečné.

Tisíce lidí odsud byly evakuovány, mnozí proti své vůli. Na záření nevěřili, nemohli ho cítit ani vidět a důsledky ozáření se často projevily až po několika měsících či letech. Dodnes se nedá vyčíslit, kolik lidských životů výbuch v Černobylu stál. Oficiální statistiky sice uvádí čtyři tisíce, ale lidé umírají v důsledku ozáření dodnes.

Sovětská propaganda se v roce 1986 snažila celou věc ututlat a kauzu zamést pod koberec. Dodnes je toto téma v ruské společnosti a médiích určitým způsobem tabu.

I když se tu podle odborníků  bude vyskytovat zvýšená radiace dalších 20 tisíc let, turisty to od návštěvy města duchů, jak se začalo Pripjaťu říkat, neodrazuje. Naopak. Jak včera informovala stanice BBC, s uvedením mini-série HBO Černobyl zaznamenali zahraniční cestovní agentury až 40% nárůst zájmu o zájezdy právě sem.

Bezprostřední nebezpečí tu návštěvníkům prý nehrozí. V atmosféře se nebezpečné izotopy rozptýlily během několika dní až týdnů po výbuchu, zůstaly však v půdě a rostlinách. A i když vrchní část zeminy byla posléze odstraněna a většina lesů vykácena, třeba v pripjaťské základní škole, kde k odstranění půdy nemohlo dojít, lze pořád naměřit zvýšené hodnoty radiace, které podle průvodkyně po okolí Černobylu, Kateřiny Vršanské, mohou být za určitých okolností nebezpečné.

Jak lze ale vidět ve videu níže, touha být tragedii co nejblíž a vše vidět na vlastní oči, u mnoha lidé vítězí.

Nahrávání ... Nahrávání ...

Na snímky z Pripjaťu a okolí se můžete podívat tady:

Zdroj: YouTube, BBC

Články, které by tě mohly zajímat