Právě vysíláme

Jak z katastrofického filmu: New York se zabarvil do oranžova kvůli velkému množství smogu

8. června 2023 13:13
Jak z katastrofického filmu: New York se zabarvil do oranžova kvůli velkému množství smogu

New York zaznamenal rekordní míru znečištění ovzduší a jeho mrakodrapy mizely v oranžově zbarveném oparu. Nezdravé podmínky a slabá viditelnost narušily akce od školních výletů po profesionální sport a způsobily zpoždění letů.

Zamlžené nebe mohli pozorovat i obyvatelé jihu Spojených států. Takový byl ve středu vývoj ve východní části severní Ameriky, kde druhým dnem zasahoval do životů milionů lidí kouř z rozsáhlých lesních požárů na východě Kanady.

V kanadských provinciích Ontario a Québec hoří lesy na desítkách míst a kouř z těchto ohňů v důsledku specifické konstelace povětrnostních podmínek začal tento týden putovat na jih přes hustě osídlené oblasti u Velkých jezer a na východním americkém pobřeží.

(Profimedia)

Nebezpečná míra znečištění zasahovala rozsáhlé území zahrnující velká města jako Toronto a Ottawa v Kanadě a New York, Washington či Filadelfii v USA. Úřady v těchto a dalších místech vyzývaly obyvatele, zejména zranitelné skupiny jako děti a seniory, aby omezili pohyb venku a nosili respirátory.

„Venku to vypadá jako na Marsu,“ řekl listu The Washington Post (WP) podnikatel Dennis Scannel žijící ve městě Syracuse v centrální části státu New York. Americká média psala o „dystopických“ výjevech a scénách „z jiného světa“ poté, co kouř nad severovýchodem USA vyvolával dojem nažloutlé a místy až sytě oranžové mlhy.

„Podívejte se na tenhle skoro neuvěřitelný časosběr toho, jak kouř z lesních požárů zachvátil World Trade Center a panorama New York City,“ komentovala na twitteru newyorská odbočka americké Národní meteorologické služby sestřih snímků z webkamery namířené na mrakodrapy na Manhattanu, které se ztrácely v oparu.

 

 

Míra znečištění ovzduší se může za dané situace z hodiny na hodinu výrazně měnit, na některých místech však ve středu a v noci na dnešek dosahovala extrémních hodnot. New York ve středu večer na indexu AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, zaregistroval hodnotu 413 bodů, což znamená nebezpečnou úroveň pro všechny obyvatele. Za celou dobu měření se přitom New York podle zpravodajské společnosti BBC nikdy nedostal nad hodnotu 174. V noci na dnešek znečištění kleslo na „velmi nezdravou“ úroveň mezi 200 a 300 body.

 

BBC informovala, že vzduch v tomto třímilionovém městě a jeho okolí byl cítit „jako při táborovém ohni“. Reportérka popsala, že když nakrátko vyšla ven, pocítila, že má těžký dech a že vzduch je suchý a štiplavý.

Vlna kouře narušila aktivity od kulturních akcí po hromadnou dopravu. Školy po celém východním pobřeží USA rušily venkovní aktivity jako tělocvik a školní výlety. V New Yorku se rušila venkovní divadelní představení, informoval list NYT, a baseballové kluby New York Yankees a Philadelphia Phillies odložily své středeční zápasy. Stovky odletů z newyorských letišť nabíraly zpoždění kvůli omezené viditelnosti.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat