Právě vysíláme

Jaká omezení náš čekají tento týden? Čeho se týká zákaz volnočasových aktivit?

28. září 2020 13:10
Jaká omezení náš čekají tento týden? Čeho se týká zákaz volnočasových aktivit?

Ministr zdravotnictví Roman Prymula předpokládá, že tento týden oznámí další omezení volnočasových aktivit. 

Mluví se o tom, že dočasně zakázané budou všechny aktivty, jichž se účastní více než 10 až 20 lidí. Vyhlášení příslušného opatření očekává ve středu nebo v pátek.

Prymula bude prý rovněž jednat s ministrem školství Robertem Plagou o dočasném zrušení výuky hudební výchovy a tělocviku – a to i na základních školách. Důvodem je, že při nich žáci nenosí roušky.

Otazník visí nad zavedením distanční výuky na středních školách. Na vysokých školách by měla dálková výuka platit alespoň měsíc. Cílem opatřeních je oploštění křivky reprodukčního čísla šíření koronaviru – nyní je mezi 1,26 a 1,29, což znamená, že jeden člověk nakazí více než jednoho člověka.

„Musíme zavést taková opatření, která jsou schopna to číslo dostat pod jedna. Protože jinak tady budeme mít hodnoty kolem dvou, tří tisíc (nakažených) setrvale a to je prostě nepřijatelné,“ uvedl ministr v pořadu Partie na televizi Prima.

Jakých volnočasových aktivit se chystaná opatření týkají, nechtěl Prymula specifikovat. Potvrdil ale, že se dotkne mimo jiné mimoškolních aktivit dětí a kroužků. „Tím směrem některá opatření půjdou,“ řekl ministr zdravotnictví pro Blesk.

Zdroj: ČTK, Blesk

 

Články, které by tě mohly zajímat