Právě vysíláme

Japoncům bude hledat ideální protějšky umělá inteligence

30. prosince 2020 13:10
Japoncům bude hledat ideální protějšky umělá inteligence

V Japonsku se minulý rok narodilo historicky nejméně lidí. Tamní vláda se tedy rozhodla zapojit do boje proti vymírání, a rozhodla, že obyvatelům země bude ideální protějšky hledat umělá inteligence.

Ideální protějšky budou hledat algoritmy za pomoci pokročilých analýz dat z matričních úřadů a vyplněných formulářů. Na párování přispěje vláda, která se rozhodla reagovat na neustále se snižující počet narozených dětí za rok, až dvě miliardy jenů, což je v přepočtu 416 milionu korun.

Zatímco doposud jednoduché aplikace zohledňovaly při hledání partnera pouze kategorie jako věk a příjem, nově budou schopné párovat jedince i podle koníčků nebo hodnot, které považují za důležité.

Mnozí tento způsob „hledání“ lásky odsuzují, mezi nimi například antropoložka Sačiko Horiguči z univerzity Temple. Podle ní existují lepší způsoby, jak přimět mladé lidi k založení rodiny. Spíše než umělá inteligence, by podle ní zabraly levné půjčky.

Sociologové zároveň poukazují na tradici v japonské rodině. Zatímco ženy musejí pracovat, starat se o děti i o domácnost, v mužích se jim nedostává žádné podpory. Rovnoprávné svazky jsou v Japonsku spíše vzácností.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat