Právě vysíláme

Je rozhodnuto: Roušky budou povinné i ve firmách

9. září 2020 15:04
Je rozhodnuto: Roušky budou povinné i ve firmách

Povinnost nosit roušky bude od čtvrtka platit i ve firmách. Zaměstnanci vykonávající práci na jednom místě, například v kanceláři, s minimálně dvoumetrovým rozestupem od dalších osob ji mít nemusí. Na dnešní videokonferenci s novináři to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nově se povinnost bude týkat také vnitřních hromadných akcí bez ohledu na počet účastníků, dosud tomu tak bylo u akcí nad 100 lidí.

Naopak výjimku z nošení roušek budou mít podobně jako na jaře malé děti, mateřské školy, osoby s duševní poruchou, lidé při konzumaci jídel a nápojů nebo sportovci v době tréninku a zápasu.

Od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice. Týká se to i společných prostor škol, ve třídách ale nařízeny nebudou. Chránit si ústa a nos je nyní nutné při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení. V Praze pak ode dneška povinnost platí i v obchodech a nákupních centrech a na poštách.

V úterý přibylo v Česku rekordních 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosavadním maximem bylo pátečních 796 případů. Rekordní je také počet aktuálně nemocných, kterých je 9272. Hospitalizovaných s covidem-19 je 234 lidí, ve vážném stavu je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 62 pacientů, nejvíce od 29. dubna.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat