Právě vysíláme

Jižní Korea poprvé přiznala, že bojuje s druhou vlnou nákazy koronaviru!

23. června 2020 13:10
Jižní Korea poprvé přiznala, že bojuje s druhou vlnou nákazy koronaviru!

Ačkoliv se svět postupně vzpamatovává z koronavirové pandemie a pomalu uvolňuje bezpečnostní opatření, některé země jsou na tom bohužel stále bledě. Zdravotnické úřady v Jižní Koreji v pondělí poprvé přiznaly, že okolí Soulu zasáhla „druhá vlna“ epidemie způsobené koronavirem.

Jihokorejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí dosud uvádělo, že veškeré nové případy nákazy souvisejí s první vlnou, která nikdy neskončila. Podle šéfa střediska se ukázalo, že víkendový svátek na začátku května se stal počátkem nové vlny infekcí, která postihla hustě obydlené okolí Soulu. To přitom do té doby hlásilo jen několik případů nákazy.

„Ve městě, jak se domníváme, proběhla první vlna od března do dubna a rovněž od února do března,“ uvedl šéf KCDC na pravidelném brífinku. „Následně vidíme druhou vlnu, která byla vyvolána květnovým svátkem,“ dodal.

Vrchol epidemie země zažívala koncem února a začátkem března, kdy denně přibývaly stovky infikovaných. Například na konci února to bylo 900 lidí denně. Díky důslednému vyhledávání osob, s nimiž nemocní přišli do styku, testování a dobré zdravotní péči se ale podařilo nárůsty nakažených významně snížit a úřady mohly rozvolnit přísná restriktivní opatření. Nicméně jakmile země na začátku května rozvolnění oznámila, začalo případů infekce přibývat. Nejvíce nakažených bylo mezi mladými lidmi, kteří během víkendového svátku navštívili noční kluby a bary v Soulu.

„Původně jsme předpovídali, že se druhá vlna objeví na podzim nebo v zimě. Mýlili jsme se,“ uvedl k tomu šéf jihokorejského střediska. Úřady v Jižní Koreji v souvislosti s koronavirem celkem registrují 12 438 nakažených a 280 úmrtí.

 

Zdroj: ČTK, Shuterstock

Články, které by tě mohly zajímat