Právě vysíláme

Joe Biden byl zvolen prezidentem USA, tvrdí britská a americká média

7. listopadu 2020 17:43
Joe Biden byl zvolen prezidentem USA, tvrdí britská a americká média

Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle projekcí amerických médií zvolen novým prezidentem Spojených států. Agentura AP či televize NBC a CNN předpověděly, že bývalý viceprezident ovládl hlasování i v klíčovém státě Pensylvánie a má tak zajištěnou většinu ve sboru volitelů.

Napínavý boj

Většina velkých amerických médií dnes ráno Bidenovi přisuzovala 253 hlasů tzv. volitelů, které v americkém volebním systému rozhodují o vítězi. Na celkový triumf je zapotřebí minimálně 270 volitelských hlasů, přičemž za vítězství v Pensylvánii si jich Biden připsal 20 (infografika s výsledky voleb zde).

V okamžiku, kdy média ohlásila verdikt ohledně výsledku v klíčovém severovýchodním státě a tedy i v celém souboji o Bílý dům, bylo v Pensylvánii sečteno 98 procent odhadovaného počtu odevzdaných hlasů. Biden měl v neúplných výsledcích navrch o půl procentního bodu, což odpovídalo více než 30 000 hlasů. Jeho náskok se s postupujícím časem zvyšoval.

Úspěch demokratů v letošní prezidentské volbě přináší vícero historických milníků. Biden se ve věku 77 let stal nejstarším vítězem v dějinách volby hlavy státu v USA. Do Bílého domu s ním půjde jako viceprezidentka dosavadní senátorka Kamala Harris, která se stává první ženou v dané funkci.

Zdroj: ČTK, BBC, CNN

Články, které by tě mohly zajímat