Právě vysíláme

Johanka z Arku je v britském divadle nebinární. J.K. Rowling rozhodnutí kritizuje

2. září 2022 9:10
Johanka z Arku je v britském divadle nebinární. J.K. Rowling rozhodnutí kritizuje

Britské divadlo Globe se rozhodlo uvést hru o Johance z Arku. Tu ovšem prezentuje jako nebinární postavu. Rozhodnutí vyvolalo řadu kontroverzí a nebinární francouzská Panna Orleánská se nelíbí ani spisovatelce J.K. Rowling.

V nové divadelní hře je Johanka z Arku nazývána jako „oni“. Dle Rowling se ovšem jedná o urážku ženské historické postavy a hra je dle ní škodlivá. Na stranu slavné autorky se přidala i zástupkyně z organizace Women’s Rights Network. „Johanka z Arku byla žena. V prvních letech života vařila, uklízela a starala se o zvířata. Když jí bylo deset let, měla vidění, že má bojovat za Francii. Aby to mohla udělat, vzala na sebe vnější podobu muže,“ řekla Heather Binning s tím, že její převlékání za muže nemělo nic společného s vrozeným pohlavím a touhou být skutečně muž. Samotné divadlo ovšem oponuje, že s nebinární Johankou by souhlasil i William Shakespeare.

Autorka Harryho Pottera je za své názory často kritizována. V minulosti na sociálních sítích sdílela příspěvek s transsexuály a okomentovala ho slovy: „Lidé, kteří menstruují? Že by ženy?“ Společnost její komentář vzala jako kritiku transgender lidí a spisovatelka byla hojně kritizována jak fanoušky, tak i celebritami. Proti jejím názorům se postavila i Emma Watson coby Hermiona.

Články, které by tě mohly zajímat