Právě vysíláme

Johnny Depp opět terčem protestů. Odpůrci odsuzují jeho účast na festivalu v Cannes

17. května 2023 10:43
Johnny Depp opět terčem protestů. Odpůrci odsuzují jeho účast na festivalu v Cannes

Na sociálních sítích se šíří kampaň, která kritizuje filmový festival v Cannes za to, že již „76 let oslavuje násilníky“, uvedl server Variety. Několik dní před dnešním zahájením akce, kterou odstartuje francouzský snímek s Johnnym Deppem v hlavní roli, ji na internetu spustili příznivci jeho bývalé manželky Amber Heard.

Do filmové přehlídky se za rozvinutí červeného koberce pro Deppa i režisérku jeho filmu Maiwenn opřela také skupina francouzských hereček a herců.

Depp hraje hlavní roli krále Ludvíka XV. v historickém snímku s názvem Jeanne du Barry – Králova milenka. Pro amerického herce, jehož kariéru poznamenala ostře sledovaná soudní pře s Heard, kde se vzájemně obvinili z domácího násilí, jde o první film za poslední tři roky. Režisérka filmu Maiwenn zase nedávno přiznala, že „napadla“ novináře, kterému plivla do tváře. Kvůli incidentu čelí žalobě.

Porota v soudním sporu mezi Deppem a Heard uznala herečku vinnou z pomluvy jejího bývalého manžela kvůli článku, kde se označila za„veřejně známou tvář domácího násilí. V dřívějším sporu vedeném v Británii se ale soud přiklonil k obvinění, že Depp svou tehdejší manželku bil.

Odpůrci Johnnyho Deppa (Profimedia)

Novinářka a blízká přítelkyně Deppovy exmanželky Eve Barlow sdílela kampaň s hashtagem #CannesYouNot na svých sociálních sítích.„Zdá se, že Cannes je hrdé na svou historii podpory sexuálních násilníků,“ uvedla. Zveřejnila také sérii fotografií, na nichž jsou muži, kteří byli v průběhu let významnými účastníky festivalu, včetně Deppa, Romana PolanskéhoHarveyho WeinsteinaWoodyho AllenaGérarda Depardieua Luka Bessona. Ti zároveň čelili obvinění ze sexuálního zneužívání. „Pokud podporujete Cannes, podporujete predátory,“ dodala Barlow.

V zájmu hladkého průběhu akce úřady každoročně zakazují demonstrace v blízkosti Croisette, které je centrem festivalu. Organizátoři kampaně #CannesYouNot však tvrdí, že jim nelze zabránit v protestech na internetu. Pořadatel festivalu Thierry Frémaux se proti kritice ohradil a uvedl, že neví, jakou má Depp pověst v USA.

Johnny Depp v Cannes

Premiéra Deppova nového filmu v Cannes je vnímána jako jeho velký návrat. Ačkoli zůstává kontroverzní postavou, uplynulý rok pro něj znamenal velký obrat. Poté, co byl kvůli obvinění z domácího násilí vyhozen mimo jiné z filmové série Piráti z Karibiku, se nedávno objevila zpráva, že si v jeho filmu zahraje Al PacinoDepp také uzavřel smlouvu se značkou Dior v hodnotě 20 milionů dolarů (435 milionů Kč).

Proti jeho účasti na festivalu se ale postavilo i několik feministických hnutí či skupina francouzských hereček a herců v otevřeném dopise, který publikoval list Libération. „Jsme hluboce pobouřeni a odmítáme mlčet tváří v tvář politickému postoji, který zaujal filmový festival v Cannes,“ uvádí se v dopise. „Tím, že festival rozvinul červený koberec pro muže a ženy, kteří (někoho) napadli, vysílá zprávu, že v naší zemi můžeme i nadále beztrestně páchat násilí, že násilí je na místech tvorby přijatelné,“ dodává se v textu.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat