Právě vysíláme

Kanada legalizuje marihuanu pro rekreační využití! Jak to zvládne?

17. října 2018 14:10
Kanada legalizuje marihuanu pro rekreační využití! Jak to zvládne?

Kanada vstoupila do dějin. Stala se teprve druhou zemí na světě, která legalizovala marihuanu pro rekreační využití. Jak proběhne legalizace a co to může znamenat pro ostatní země?

Kanada slaví. Premiér Justin Trudeau splnil volební slib z roku 2015 a legalizoval marihuanu pro rekreační využití. Před nově otevřenými obchody s marihuanou čekaly fronty lidí a kanadská vláda před legalizací kontaktovala 15 milionů domácností, aby je informovala o bezpečném využití látky.

Uživatelé marihuany jásají. Tvrdí, že legalizaci marihuany razantně zmenší vliv černého trhu na látce, a tak bude jeho využití bezpečnější a transparentnější. Nicméně, existují obavy, že Kanada na legalizaci není dostatečně připravená. Není zatím jasné, jak se policie v určitých případech zachová například k prodejnám, které nemají licenci.

Podle nových pravidel u sebe dospělí mohou na veřejnosti nosit až 30 gramů konopí. Věková hranice byla federálně stanovena na 18 let, přičemž některé provincie si hranici zvýšily na 19 let. Zvlášť se mohou vymezit i místa, kde se marihuana bude moct kouřit.

Jisté je, že situaci v Kanadě budou monitorovat aktivisté po celém světě a pokud se jí experiment s legalizací povede, bude větší možnost, že ji budou následovat i jiné země.

Zdroj: BBC, Reuters, Instagram

Marihuana zvyšuje riziko úmrtí na…

Články, které by tě mohly zajímat