Právě vysíláme

Karanténa nebude nutná, když nakažený i kontakt budou mít roušky. Sebetrasování začne příští týden

14. září 2020 13:10
Karanténa nebude nutná, když nakažený i kontakt budou mít roušky. Sebetrasování začne příští týden

Nově do karantény nebudou muset lidé, kteří se potkají s nakaženým s rouškou či respirátorem a sami také budou mít ochranu dýchacích cest. Od 21. září by mělo být spuštěno takzvané sebereportování.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha karanténa nebude nutná ani pro lidi, kteří už nemoc prodělali v posledních 90 dnech. Vojtěch to řekl novinářům po dnešním jednání Rady vlády pro zdravotní rizika. Algoritmy pro posílání lidí do karantény podle ministra vydá jako nařízení hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Do karantény posílají hygienici rizikové kontakty nakažených lidí, od 1. září byla její délka zkrácena ze dvou týdnů na 10 dní. Stejně byla zkrácena i nařízená izolace lidí přímo nakažených. Pokud lidé příznaky mají, jsou v izolaci ještě tři až čtyři dny po jejich vymizení. K ukončení karantény ani izolace není třeba test, výjimkou jsou lidé pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš 14. září 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání vládní rady pro zdravotní rizika k aktuálnímu vývoji epidemiologické situace.

Sebetrasování

„Chtěli bychom to spustit v týdnu od 21. září s tím, že daný člověk, který je pozitivně otestován, dostane o tom informaci a obdrží webový formulář, kde bude moci vyplnit informace o svých kontaktech, že se setkal s rodinným příslušníkem, pracovním kontaktem. Vyplní telefonní číslo, popíše stav,“ uvedl Vojtěch, podle kterého to bude znamenat významnou časovou úsporu pro hygieniky v následném trasování kontaktů, která kvůli náporu nových případů má s trasováním problémy. O změně systému trasování kontaktů nemocných s Covidem-19 se mezi hygieniky podle ředitele krajské hygienické stanice v Liberci a bývalého hlavního hygienika Vladimíra Valenty diskutuje už delší dobu.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat