Právě vysíláme

Karel III. byl korunován. Británie má oficiálně nového krále

6. května 2023 13:27
Karel III. byl korunován. Británie má oficiálně nového krále

Britský král Karel III. byl ve Westminsterském opatství před zraky celého světa korunován. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby mu na hlavu nasadil korunu svatého Eduarda používanou při korunovacích od 17. století.

Ceremoniál doprovodila hymna God Save The King. Krátce předtím byly panovníkovi, který seděl na dubovém trůnu krále Eduarda z 13. století, v rámci investitury předány symboly jako meč, žezlo a jablko.

Různí členové Sněmovny lordů, biskupové i členové královské rodiny panovníkovi před korunovací symbolicky předali insignie, které symbolizují práva a statky, na něž má král nárok. Patřily mezi ně ostruhy, meč, nárameníky, roucho a štóla, koule, prsten, rukavice, žezlo či hůl. Arcibiskup ke všem předmětům pronesl několik slov.

 

Korunu svatého Eduarda má na sobě král pouze při samotném korunovačním rituálu. Váží přes dva kilogramy a byla vyrobena v roce 1661 pro Karla II., poté, co byla obnovena monarchie. Oliver Cromwell totiž nechal původní středověkou korunu v roce 1649 roztavit. Měla ji na hlavě i královna Alžběta při korunovaci v roce 1953. Je zdobena rubíny, ametysty, safíry, granáty, topasy a turmalíny.

 

Ceremoniál, který v sobě snoubí tisíc let staré prvky i některé novinky reflektující současnou Británii, uvnitř opatství sleduje na 2200 hostů, včetně českého prezidenta Petra Pavla.

Královna Camilla byla po svém manželovi králi Karlovi III. rovněž korunována. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby jí na hlavu nasadil korunu královny Marie z Tecku, která byla vyrobena v roce 1911.

Před královninou korunovací čtyřicetiletý následník britského trůnu princ William složil slib věrnosti svému otci. „Já, William, princ z Walesu, ti slibuji věrnost jako tvůj poručník na život a na smrt, budu ti věrný a oddaný, k tomu mi dopomáhej Bůh,“ řekl William, když poklekl před svým 74letým otcem. Rituál je považován za důležitou součást korunovačního obřadu.

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat